Bernadett

Szentivánéji álom Gyulán

2014.07.01. 15:50

Programkereső

David Doiashvili grúz rendező vezetésével mutatják be Shakespeare vígjátékát július 3-án a Gyulai Várszínház nyári fesztiválján.

Doiashvilivel már a Nemzeti Színházban megrendezett MITEM fesztiválon is találkozhatott a magyar közönség, ahol Shakespeare Macbethjét mutatta be. A Szentivánéji álom a drámairodalom 450 éve született mesterének egyik legismertebb, legtöbbet játszott műve.

A darab története egyetlen különös, varázslatos éjszakán játszódik, amely a nyári napfordulóhoz, Szentiván éjjeléhez kapcsolódik. A régi hiedelmek szerint ezen a szerelmes éjszakán szinte bármi megtörténhet, minden kívánság teljesül. Az angol reneszánsz legnagyobb mesterének vígjátékban mitológiai istenalakok, tündérek, egy királyi pár, ifjú szerelmesek, athéni kézművesek keverednek össze egy bolondos éjszaka játékosan szövevényes bonyodalmaiban, mely végső soron a szerelem mindent legyőző szépségét, az ember örök életszeretetét hirdeti.

Szentivánéji álom
Szentivánéji álom

A fiatal grúz rendező Shakespeare műveinek kiváló ismerőjeként a Szentivánéji álom friss, a mai korhoz és a fiatalokhoz szóló igazi színpadi álmot ajánl a nézőknek, amely az angol mester szellemét idézi fel a Nemzeti Színházban tartott első magyarországi bemutató után kereken 150 évvel.

Az alkotók Arany János és Nádasdy Ádám fordítása alapján dolgoztak. A szerepeket Nagy-Kálózy Eszter, Tompos Kátya, Fátyol Kamilla, továbbá Farkas Dénes, Fehér Tibor, Horváth Lajos Ottó, Kristán Attila, Mátyássy Bence, Rácz József, Reviczky Gábor, Schnell Ádám, Szarvas József, Tóth László és Varga József formálják meg.

A Szentivánéji álom budapesti bemutatója szeptember 19-én lesz.