Benedek

Csehov világa a "cirkuszporondon"

2014.10.27. 12:01

Programkereső

A tavalyi nagy sikerű budapesti debütálás, a Salvador Dalí óriásvászna körül játszódó La Verità után a Finzi Pasca Társulat Donka – Levél Csehovnak című produkciójával tér vissza a Művészetek Palotájába. A november 4. és 9. között látható előadás rendezője a torinói és a szocsi téli olimpia záróünnepségét és a Cirque du Soleil Corteóját is jegyző Daniele Finzi Pasca.

Csehov születésének százötvenedik évfordulójára ajánlotta Daniele Finzi Pasca a Donka - Levél Csehovnak című előadást, amelyben zsonglőrök, clownok és akrobaták varázslatos világával idézik fel a 19. századi orosz hangulatot. Saját bevallása szerint a rendező figyelmét Csehov írásait és naplóját tanulmányozva leginkább az orosz mester híres, enigmatikus csendjei keltették fel. A Donka oroszul a horgászbot végére erősített apró csengőt, vagyis a kapásjelzőt jelenti. A kortársak és saját feljegyzéseiből is tudjuk, hogy Csehov valósággal imádott horgászni, egyfajta meditációs gyakorlatnak tekintette a tevékenységet. Az előadás színpadra állításakor Finzi Pasca alkotói fantáziájára erősen hatott a horgászó író képe. A darab lenyűgöző látványvilágából nem hiányozhat a vörös, a fehér és a fekete szín, a veszélyes egyensúlyozó számok, valamint az égből lehulló rengeteg szirom.

Donka - Levél Csehovnak
Donka - Levél Csehovnak

 "Talán tűz is lesz, egy csipetnyi magány, egy kert, egy tó. És egy kis csengő a horgászbot végén, amely jelzi, ha kapás van."- mesélte a rendező. A változatos, orosz muzsikusok közreműködésével rögzített zenében hol harmonika szólal meg, hol keringő csendül fel, vagy kórusok énekelnek, miközben a jellegzetes Csehov-karakterek valóságos tárlata vonul a színpadra: örök diákok, sikertelen orvosok, reménytelen álmodozók, megrögzött agglegények, életüket gyászoló fiatal lányok. A Csehov életét és műveit behatóan ismerők számára is tartogat meglepetéseket az est, hiszen találkozunk például a kumiszkúrára fogott íróval, máskor egy tragikus kimenetelű pisztolypárbaj tanúi leszünk, és ezek után azon sem lepődünk meg, amikor három nővért látunk egy trapézon egyensúlyozni.