Irén, Írisz

Átadták a legrangosabb vajdasági színházi elismerést

2014.10.30. 14:00

Programkereső

A Pataki-gyűrű díjat Vicei Natália Jászai Mari-díjas színész, a szabadkai Népszínház magyar társulatának művésze vehette át.

Vicei Natália a szabadkai Népszínház Macbeth című előadásában Lady Macbeth szerepének megformálásával érdemelte ki a Pataki-gyűrű díjat. A színésznő a díj átvételekor azt mondta: számos kívánsága lenne még, de a legfontosabbnak azt tartja, hogy a társulat, amelyben most játszik, együtt maradjon.

Vicei Natália - Macbeth (forrás Magyar Szó)
Vicei Natália - Macbeth (forrás Magyar Szó)

A Pataki-gyűrűt tizenharmadik alkalommal adták ki. A díjat az előző évadban nyújtott legkiemelkedőbb színészi alakításért ítéli oda a zsűri, és a délvidéki magyar színjátszás napján adják át. A pecsétgyűrű mellé 1000 euró (309 ezer forint) értékű pénzjutalom is jár.

A zsűrit Kovács Frigyes színész, Mihályi Katalin újságíró, Verebes Ernő költő-zeneszerző, Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, valamint összesített szavazattal az újvidéki Művészeti Akadémia színésztagozatos hallgatói alkották. A díjátadó gálán az Újvidéki Színház vendégszerepelt A Csárdáskirálynő című előadással.

A délvidéki magyar színjátszás napja október 29., annak emlékére, hogy Pataki Lászlónak, a szabadkai Népszínház alapító tagjának rendezésében 1945-ben ezen a napon mutatták be a színház első darabját, Balázs Béla Boszorkánytáncát.