Márk

Premier: Éjjeli menedékhely

2014.11.07. 17:25

Programkereső

Gorkij drámáját november 8-án mutatja be a Nemzeti Színház Viktor Rizsakov, a kortárs orosz színházi élet egyik emblematikus alkotójának rendezésében.

A lét perifériájára sodródott, lepusztult emberek egy földalatti pincehelyiségben, egy "éjjeli menedékhelyen" tengetik életüket - a világirodalom ismert figurái ők: Klescs, Szatyin, a Színész, Vaszka Pepel, a Báró, Luka és a többiek... Az éjjeli menedékhely - ma úgy mondanánk: hajléktalanszálló - egyúttal a zsákutcába került emberiség sajátos szimbóluma. Egy olyan emberiségé, amely elveszítette hitét Istenben, a létezés magasabb rendű értelmében, ugyanakkor önmaga küldetését sem képes felismerni, így nem marad más számára, mint az önpusztítás. Ebbe a reménytelen, testet és lelket megnyomorító közegbe érkezik egy különös vándor, Luka - a Nemzeti előadásában Törőcsik Mari alakítja majd -, aki egy egészen másfajta igazságot képvisel. Az élet ürességének, értelmetlenségének nyers hangoztatásával szemben ő az ember iránti részvét és szánalom útját járja. Az éjjeli menedékhely lakóinak pesszimizmusával a reményt állítja szembe, mivel filozófiája szerint a magasabb rendű létbe vetett hit fölötte áll a földi élet kegyetlen igazságának.

Törőcsik Mari és Trill Zsolt az Éjjeli menedékhelyben
Törőcsik Mari és Trill Zsolt az Éjjeli menedékhelyben

A Nemzeti Színház előadását a kortárs orosz színházi élet egyik emblematikus alkotója, a Sztanyiszlavszkij által alapított moszkvai MHAT (Művész Színház) rendezője és színészpedagógusa, a Mejerhold Művészeti Központ igazgatója, Viktor Rizsakov rendezi. "...Azért játsszuk el Gorkij drámáját, hogy felszabaduljunk, hogy megmentsük magunkat. Amiért a hívő ember imádkozik, azért játszunk mi is. És hogy a világról alkotott eltorzított képet ismét valódivá, reálissá tegyük" - fejtette ki az orosz rendező a produkcióról, amelynek főbb szerepeiben Törőcsik Mari mellett Varga József, Szűcs Nelli, Trokán NóraSzarvas József, Pál András, Tóth László, Huszárik Kata és Tompos Kátya is látható lesz.

Viktor Rizsakov elmondta, hogy először állítja színpadra az Éjjeli menedékhelyet, de egész életében foglalkoztatta a mű, amelyet még az iskolában olvasott. Mint elárulta, a mai napig nem tudta megérteni, mi az az üzenet, amit Gorkij hagyott számunkra. Gorkij-darabot is először rendez. Arra a kérdésre, hogy miért pont most döntött egy Gorkij-darab mellett, úgy válaszolt: "érzi az ember, hogy eljött az idő, nem tudod kikerülni, nem tudsz nem beszélni erről". Hozzátette: szeretne valamit megérteni magáról, és Gorkij olyan kérdéseket tesz fel, amelyek nem engedik, hogy ezt halogassa. Felidézte, hogy Vidnyánszky Attila társulatával évek óta dolgozik együtt, ha nem ismerte volna őket, eszébe se jutott volna ezen a darabon együtt dolgozni velük. "Ezek a színészek nagy helyet foglalnak el a képzeletemben" - jegyezte meg. Mint mondta, soha nem szokta előre kiosztani a szerepeket, a végső döntés a próbák során születik meg, maguk a színészek találnak rá a saját szerepükre.

Az Éjjeli menedékhelyben a szereplők ember nagyságú bábokkal együtt vesznek részt a játékban. Ebből a szempontból is "első" a rendezés, hiszen először használ bábokat ilyen méretekben a rendező. Viktor Rizsakov megjegyezte, hogy mindig van valamiféle kép, amely vezeti, ez most az ember és a báb viszonya volt: "az ember, amelyik játszik önmagával, az élettel, aztán a többiekkel, és ennek ellenére sehogy se tudja magát megtalálni". Gorkij darabjában a lét perifériájára sodródott emberek egy "éjjeli menedékhelyen" tengetik életüket. Ebbe a reménytelen közegbe érkezik egy különös vándor, Luka, aki az éjjeli menedékhely lakóinak pesszimizmusával a reményt állítja szembe.

Éjjeli menedékhely Nemzeti Színház
Éjjeli menedékhely Nemzeti Színház

Arról, hogy miért Törőcsik Marit választotta Luka szerepére, Viktor Rizsakov elmondta: kora, társadalmi státusza, személyisége következtében nem hasonlít a többiekre. "Komoly fizikai fájdalmakat él át, küzd a betegségével, ezen keresztül valószínűleg olyasmit is meg tud érezni, érteni, amit mi nem. Ezért fontos az ő jelenléte" - mondta a színésznőről, akivel most dolgozott először. Mint fogalmazott, Luka "által jelen van valami több, mint maga az ember".