György

Fidelio Színházi Est: A szarvassá változott fiú

2014.11.10. 09:00

Programkereső

Vidnyánszky Attila a színház eszközeivel újraírta Juhász Ferenc versét, és az így létrejött, lírai jellegű színpadi kompozícióval fejezte ki a beregszászi társulat szuverén világértelmezését. Játsszon a Fidelióval és legyen ott az előadáson november 18-án!

A történetben egy megtört, fájdalmában megöregedett anya várja haza fiát a biztonságot nyújtó szülői házba. A fiú azonban nagy úton jár, a titkok kapuján szeretne áthatolni, mert odaát létezésének értelmét, igazságát sejti. Anyja hiába csábítja a régi emlékekkel, a jól ismert illatokkal, ízekkel, táncokkal, mesékkel, a halott apa megidézésével, a fiú nem térhet haza. Az önmagáról való tudást áhítja, ám ez csak úgy lehetséges, ha önnön arcát felejti, ha "szarvassá változik".

Törőcsik Mari, Trill Zsolt - A szarvassá változott fiú
Törőcsik Mari, Trill Zsolt - A szarvassá változott fiú

A szarvassá változott fiúnak a gyökerektől az univerzumig a villanyfényben-benzinben fürdő városon keresztül vezet az útja, miközben folyamatosan felidéződnek számára a falusi otthon képei is. Az egyik világból önként kilépve, a másikból kitaszíttatva - a fiú magányosan és pőrén érkezik meg a titkok kapujához, amely a halál kapuja. Csak ezen a kapun át térhet vissza anyjához. A beregszásziak előadása követi Juhász Ferenc hosszúversének tagolását.

A 2012-ben bemutatott előadás főszerepét Törőcsik Mari és Trill Zsolt játssza, mellettük színpadra lép Szűcs Nelli, Varga József, Tóth László, Rácz József és Kristán Attila is.


Amennyiben 2014. november 14-én délig helyesen válaszol az alábbi kérdésünkre, lehetősége lesz partnerével tekinteni meg A szarvassá változott fiú november 18-án 19 órakor kezdődő előadását a Nemzeti Színházban.

Kérdésünk: A Nemzeti Színház mely előadásában szerepel ugyancsak együtt Törőcsik Mari és Trill Zsolt?