Eleonóra

Junior Prima Díj - 2008

2014.11.10. 12:43

Programkereső

A Junior Prima-díjat az alapítás utáni második évben, 2008-ban adták át először színház- és filmművészet kategóriában.

A televíziós közvetítéseknek köszönhetően az egész ország megismerhette azokat a tehetségeket, akiket addigi szorgalmuk és teljesítményük elismeréseként, valamint a jövőbeli munkára való biztatásként az alapítók Junior Prima-díjjal jutalmaztak. Ekkor tíz színházi és filmes területen dolgozó művész és háttérmunkás vehette át az elismerést. Tekintsünk vissza a kezdetekre és nézzük meg, mi történt az elmúlt hat évben a díjazott művészekkel!

A Prima Primissma Alapítvány és a kategória társalapítója, az FHB Bank díját 2008-ban Farkas Tamás világosító, Oláh Zoltán balettművész (Magyar Állami Operaház), valamint Gulyás Attila (békéscsabai Jókai Színház), Hámori Gabriella (Örkény István Színház), Jordán Adél (Katona József Színház), Keresztes Tamás (Katona József Színház), Pálmai Anna (Katona József Színház), Tornyi Ildikó (Vígszínház) és Varju Kálmán (Vígszínház) színművészek vehették át.

Érdi Tamás
Érdi Tamás

Érdi Tamás koraszülött volt és az inkubátorban elvesztette látását. Ötévesen kezdett el zongorázni, nyolc évesen már nívós koncerttermekben lépett fel. Bécsben kezdte felsőfokú zenei tanulmányait, majd Vásáry Tamás javaslatára Kanadába folytatta a zongorázást. Tanulmányai mellett a világ számos pontján adott koncerteket, szólóestjei voltak többek között Budapesten, Kolozsvárott, Bejrútban, Kuvaitban, Bangkokban, Buffaloban, New Yorkban, Chicagoban és Torontoban. Magyarországon gyakorlatilag minden szimfonikus zenekarral fellépett már. A 2008-as Junior Prima-díj után 2010-ben már Prima Primissima díjat kapott, 2012-ben pedig a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

Oláh Zoltán
Oláh Zoltán

Oláh Zoltán 2001 óta a Magyar Állami Operaház tagja. 2002-ben címzetes szólista lett, 2005-ben pedig kinevezték magántáncossá. Táncolt a Diótörőben hercegként, Csipkerózsikában ő alakította Desirét, a Rosszul őrzött lány című előadásban pedig ő volt Colas. Az Elfújta a szél, a Giselle, a Hófehérke és a hét törpe, a Bajadér csupán néhány azon jelentős előadások közül, amelyekben fantasztikus alakításával kápráztatta el a közönséget.

Hámori Gabriella - Stuart Mária, Örkény Színház
Hámori Gabriella - Stuart Mária, Örkény Színház

Hámori Gabriella 2004 óta az Örkény István Színház társulatának a tagja. A színház mellett filmszerepek is ismertté tették, játszottak például az I love Budapest, a Magyar szépség, a Szezon, a Csodálatos vadállatok, az Állítsátok meg Terézanyut! és az Eszter hagyatéka című alkotásokban. 2007-ben Jászai Mari-díjat kapott, 2010-ben pedig megkapta a POSzT legjobb epizódszereplőnek járó díját Ödön von Horváth Kasimir és Karoline című darabjában nyújtott teljesítményérért. Legutóbbi kiemelkedő színházi alakítása az Örkény István színházban a Stuart Máriában volt címszereplőként, Szandtner Anna mellett.  Nemrég Los Angelesben próbált szerencsét, ahol több nagy produkció castingjának, köztük a Mission: Impossible női főszerepének válogatásában is a második fordulóig jutott. Játszott Berlinben a Volksbühnén a Macbethban, jelenleg pedig rendezésen és forgatókönyvíráson töri a fejét.

Jordán Adél
Jordán Adél

Jordán Adél 2006 óta a budapesti Katona József Színház tagja. Színpadi szerepei mellett több filmben, például a Csak szex és más semmi, az S.O.S. Szerelem, valamint a 9 és fél randi című alkotásokban is játszott a 2008-as díj átvételéig. Azóta megszámlálhatatlan felejthetetlen alakítás kötődik a nevéhez, a Katonában többek között az Anamnesisben, a Fényevőkben és az Illaberekben játszik, a Centrál Színházban pedig énekes képességeit is kamatoztatva alakítja a Chicago musical Velma Kelly-jét.

Keresztes Tamás
Keresztes Tamás

Keresztes Tamás: A Katona József Színház vezető színészeként főként szélsőséges alakok megformálása kötődik nevéhez, bár az utóbbi időben a Belvárosi Színház Amadeusának címszerepében egy szelídebb arcát is megismerhette meg a közönség. Színházi szerepei mellett több filmben is játszott, így láthatta a közönség a Rokonokban, a Szabadság, szerelemben és az Isteni műszakban is. A szakma összes díját átvehette: a Junior Prima előtt jutalmazták Máthé Erzsi-díjjal, 2005-ben ő lett a legjobb 30 év alatti színész a POSzT-on, ugyanebben az évben átvehette a Színikritikusok díját a legígéretesebb pályakezdő kategóriában. A Junior Prima Díj átvétele óta már Jászai Mari-díjjal is jutalmazták 2010-ben.

Tornyi Ildikó
Tornyi Ildikó

Tornyi Ildikó színművész 2005-ben diplomázott a Színház-és Filmművészeti Egyetemen, azóta a Vígszínház tagja. 2006-ban elnyerte a Színikritikusok díját a legígéretesebb pályakezdő kategóriában, 2007-ben pedig Varsányi Irén-emlékgyűrűt kapott. A Vígszínházban jelenleg az iraki háborút feldolgozó Fátyol nélkül című előadásban játszik, de látható még többek között a Sógornőkben, a Mephistóban és a Mikvében is. A tévéképernyőkön pedig a Társasjáték című sorozat szereplőjeként köszön vissza.

Varju Kálmán szintén a Vígszínház tagja. Színpadi szerepei mellett a televízióban is láthatta a közönség a Tűzvonalban című sorozat egyik rendőreként. Szerepelt többek között a Cinka Panna és a Fej vagy írás című filmekben. Elnyerte az Ajtay Andor-díjat és a színikritikusok díját, 2008-ban pedig Hegedűs Gyula-emlékgyűrűt kapott. Jelenleg Hegedűs Gyula mellett Octavius Caesarként látható a Vígszínház Julius Caesar című előadásában.

Pálmai Anna a Nordostban
Pálmai Anna a Nordostban

Pálmai Anna Máté Gábor és Horvai István osztályában végzett. Gyakorlatát a budapesti Katona József Színházban töltötte, amelynek immár kilenc éve tagja. A színpad mellett több filmben, többek között a Rosszfiúk, a 9 és fél randi, a Szezon és a Para, az Ivanovék karácsonya és az Inkább én veled című alkotásában is láthatta őt a közönség.