Júlia, Rita

Pogány Judit és Perényi Miklós a Hazám-díjasok között

2014.11.10. 09:15

Programkereső

Kiosztották a XXI. Század Társaság Hazám-díját szombaton Budapesten. Az elismerést többek között Marosi Ernő művészettörténész, Perényi Miklós gordonkaművész, Pogány Judit színművész, Sajdik Ferenc karikatúrista, Solymosi Frigyes kémikus vehette át az idén.

 A hét tudós és művész mellett Hovanyecz László újságíró munkásságát posztumusz Hazám-díjjal ismerték el. Kocsis András Sándor, a XXI. Század Társaság elnöke köszöntőjében elmondta azt is, hogy a díjátadó előtt - a hagyományoknak megfelelően - a társaság tagjai koszorút helyeztek el József Attila sírján a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. A 2001-ben alapított díj a költő Hazám című költeményéről kapta nevét, az elismerést azért kapják heten, mert a versciklus hét szonettből áll.

Pogány Judit
Pogány Judit

A Hazám-díj kuratóriuma a kitüntetést minden évben azoknak a művészeknek és tudósoknak adományozza, akik a magyar közgondolkodásban, az ország tudományos, illetve kulturális és művészeti életében kiemelkedő tevékenységet folytattak, életművükkel Magyarországot szolgálták. A díjra a társaság tagjai tehettek javaslatot, a kitüntetett személyiségek közé minden évben egy külhoni magyar művészt vagy tudóst is beválogatnak.

A Hazám-díj kuratóriumának elnöke Vámos Tibor villamosmérnök, tagja Ágh Attila közgazdász, Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó vezetője, Révész T. Mihály jogtörténész, Romsics Ignác történész, Spiró György író és Varga Gyula professor emeritus.