József, Bánk

Junior Prima Díj 2014 - A díjátadó gála

2014.11.15. 08:00

Programkereső

Az FHB Bank gondozásában idén adták át az ötödik alkalommal a színház-, film- és táncművészek rangos elismerését, a Junior Prima Díjakat. GALÉRIA

A Budapest Music Centerben november 14-én megtartott ünnepélyes díjátadón jelentették be, hogy a szakmai zsűri idén is nyolc fiatal művészt díjazott. A kiemelkedő teljesítményt nyújtó, harminc évesnél nem idősebb fiatalokból álló mezőny összeállítása idén is a hazai színházi és filmes élet meghatározó képviselőinek ajánlásaként állt össze. Ezáltal ma már a díjra történő jelölés is egy fontos elismerésnek számít a szakma elismert és sikeres tagjai, a jelölő igazgatók, rendezők, színművészek, tanárok, kritikusok és a korábbi években Junior Prima Díjjal kitüntetett művészek részéről.

A díjjal járó szakmai és anyagi elismerés komoly ösztönző az ifjú tehetségek kibontakozásához. A Junior Prima Díjat öt társalapító gondozza, mindegyikük egy-egy önálló kategória mecénási feladatait vállalta fel, az FHB Bank a színházi- és filmművészet terén kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja. Spéder Zoltán, az FHB Jelzálogbank Nyrt. igazgatóságának elnöke az értékteremtés fontosságáról beszélt. "Nonprofit értékteremtő és kultúra-gyarapító munkával is tehetünk a saját világunkért, annak gazdagításával, többé és szebbé tételével, különösen akkor, amikor egyébként a sikerélmények száma viszonylag gyér" - fogalmazott, hozzátéve: ezért csatlakoztak öt éve társalapítóként a Prima Primissima Alapítványhoz, eleget téve az FHB Bank önként vállalt feladatának a társadalmi felelősségvállalás terén.

Kiemelte: mindennek köszönhetően a magyar színház-, film- és táncművészet juniorjai közül immár félszáznál is többen kaphatták meg a díjjal járó bátorítást és támogatást pályájuk építéséhez. "Munkájukkal rászolgáltak az elismerésre, már e röpke idő alatt is hozzá tudtak tenni világunkhoz valamit, amitől mi mindnyájan jobban és jobbak lettünk" - fogalmazott.

A díjakat Spéder Zoltán mellett a zsűri tagjai, Bálint András színész-rendező, Orlai Tibor, színházi producer, Káel Csaba rendező, a Művészetek Palotája vezérigazgatója és Eszenyi Enikő színész-rendező, a Vígszínház igazgatója adta át. Mellettük a zsűri tagja volt Balogh Gabriella, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának tagja és Molnár Piroska, a nemzet színésze.

2014-ben hat színművész, egy táncos, és egy forgatókönyvíró-rendező vehette át a Junior Príma Díjakat és az azzal járó kétmillió forintot jelképező FHB Gold bankkártyákat:

Béres Márta, színművész - A Szabadkai Kosztolányi Színház művészét

Lovas Rozi, színművész - Pesti Magyar Színház

Mórocz Adrienn, színművész, bábos, táncművész

Orth Péter, színművész - Katona József Színház, Kecskemét

Rétfalvi Tamás, színművész - Radnóti Miklós Színház

Szatory Dávid, színművész - Nemzeti Színház

Székely Szilveszter, táncművész - Bozsik Yvette Társulat

Zomborácz Virág, rendező, forgatókönyvíró

A Prima Primissima Díj 2005-ben egészült ki a területi Prima-díjak rendszerével, 2007 óta pedig önálló díjjal jutalmazzák a fiatal kiválóságokat. Az elismerésnek öt társalapítója van, mindegyikük egy-egy önálló kategória mecénási feladatait vállalta fel. A Magyar Fejlesztési Bank a tudomány, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a zeneművészet, az Il Bacio Di Stile a népművészet, a Kavosz Zrt. a sajtó, az FHB Bank pedig a színház- és filmművészet terén kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja.


A Junior Prima Díj átadásáról készült galériánkat ide kattintva érheti el.