Zita, Mariann

Szerelmi kaland-játék felnőtteknek

2014.11.20. 12:12

Programkereső

Trisztán és Izolda tragikus szerelmi történetét a 13. század óta több műfajban is feldolgozták. A Budapest Bábszínház előadására fantasy-rajongókat, a klasszikus irodalom kedvelőit és a színházi különlegességekre kíváncsiakat egyaránt várják.

Szerelem. Barátság. Árulás. Titok. Becsület. Harc. Végzet. Mérgezett kard. Sárkány. Varázsital. Istenítélet. Óriás. Tenger. Lovagregény. Legenda. Kaland. Képregény. Fantasy.

Címszavakban így foglalható össze a Trisztán és Izolda, a történet, ami arra keresi a választ, hogyan tudjuk elviselni a szerelemért cserébe a kudarcokat. A címszereplők azért szerethetik egymást életre-halálra, mert szerelmük tilos: Izolda Marke király felesége, Trisztán pedig Marke unokaöccse. A király azonban - hiába fontos és kedves számára a vérségi kapcsolat - nem tűrheti, hogy házasságát, hatalmát és méltóságát veszélyeztesse a szeme láttára szövődő viszony. A szerelmeseknek sehol másutt a világon nincs helye, mint egymás karjaiban, és hajtja őket a szenvedély, ami elől nem tudnak kitérni.

Jelenet a Trisztán és Izolda c. előadásból
Jelenet a Trisztán és Izolda c. előadásból

A históriát, amit Gottfried von Strassburg tollából ismerünk, Márton László írta drámává, és Csizmadia Tibor állította színpadra. A különleges látványt a sokak számára a Momentán Társulatból vagy szinkronszerepekből ismert Nemes Takách Kata és a színészként, rendezőként és tervezőként egyaránt dolgozó fiatal bábos, Hoffer Károly álmodták meg. Pirisi László zenéje kifejezetten filmessé tágítja a stúdiószínpad terét, ahol lovagok vívnak, a sebek csodával gyógyulnak, óriás és sárkány jelenik meg, beszél a barlang, és hitelesen megtörténhet minden, ami egy átlagos élőszínházi előadásban lehetetlen.