Aladár, Álmos

Kóti Árpád lett a nemzet színésze

2014.12.01. 16:02

Programkereső

Kóti Árpád színművészt választották meg hétfőn a nemzet színészei közé a közelmúltban elhunyt Gera Zoltán helyére.

Kóti Árpád a debreceni Csokonai Nemzeti Színház örökös tagja, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, aki több mint öt évtizedes kimagasló színészi teljesítményéért márciusban Kossuth-díjat is kapott.

Kóti Árpád
Kóti Árpád

A választást hagyományosan a Nemzeti Színházban tartották, ahol A nemzet színésze címet viselő tizenegy művész döntött arról, hogy a november 7-én elhunyt Gera Zoltán helyére Kóti Árpád kerül a testületbe.

A nemzet színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A cím halálig szól, egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik és életük végéig részesülnek a jelenleg havonta nettó 630 ezer forint juttatásban.

"A színészet a legnehezebb pálya. Ugyanakkor játék, amelybe nem kell belehalni" - summázta 58 év tapasztalatát még márciusban a Kossuth-díj átvételekor a színész, akinek a főiskolán olyan osztálytársai voltak, mint Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Madaras József, Margitai Ági.