Géza

Átadták a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt

2014.12.31. 11:43

Programkereső

Csőre Gábor vehette át a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt az idei évben nyújtott kiemelkedő művészi teljesítményéért a Vígszínház december 30-ai ünnepségén.

A Ruttkai Éva (1927-1986) emlékére 27 éve alapított díjat minden évben a színésznő születésének évfordulója alkalmából adja át lánya, Gábor Júlia annak a művésznek, aki az adott évben a társulat titkos szavazása alapján a legkiemelkedőbb művészi teljesítményt nyújtotta. Az elismerést a Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész születésnapjának előestéjén, a Lumpáciusz Vagabundusz című előadás után adták át a Vígszínházban. A társulat az adott naptári évben bemutatott előadásokban nyújtott művészi teljesítmény alapján ítéli oda a díjat, a gyűrűt a Vígszínház bármely művésze megkaphatja, akár többször is.

Csőre Gábor és Gábor Júlia (Forrás: Vígszínház)
Csőre Gábor és Gábor Júlia (Forrás: Vígszínház)

Csőre Gábor 2002-ben egyszer már elnyerte a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt. Az idén a színész a Toldi, A Mester és Margarita és a Ha majd egyszer mindenki visszajön... című előadásokban nyújtott alakítását ismerte el ezzel a díjjal a társulat.

A Ruttkai Éva aláírásával díszített gyűrűvel elsőként 1987-ben Tordy Gézát jutalmazta a társulat. A kitüntetettek sorában van Eszenyi Enikő, Darvas Iván, Pap Vera, Gálffi László, Kaszás Attila, Lukács Sándor, Tábori Nóra, Jánoskúti Márta, Kútvölgyi Erzsébet, Igó Éva, Börcsök Enikő, Alföldi Róbert, Hajdu István, Csőre Gábor, Harkányi Endre, Rajhona Ádám, Danis Lídia, Epres Attila, Reviczky Gábor, Hegyi Barbara, Venczel Vera, Bata Éva és Fesztbaum Béla.