Gusztáv

Az SZFE kancellárja visszavonta pályázatát

2015.01.14. 15:54

Programkereső

Visszalépett a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellári posztjától az eredeti nyertes, Papp Csilla. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a tisztségre a korábban szintén alkalmasnak minősített pályázatot benyújtó Vonderviszt Lajost javasolta a miniszterelnöknek, aki a javaslatot elfogadta.

Mint arról az Index is beszámolt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése, tanári kara és diákjai erőteljesen tiltakoztak a kormány által megbízott kancellár ellen. M. Tóth Géza rektor az egyetem honlapján megjelentetett közelménye szerint Papp Csilla visszavonta a pályázatát, az új kancellár Dr. Vonderviszt Lajos lesz.

Színház- és Filmművészeti Egyetem - Rákóczi úti épület
Színház- és Filmművészeti Egyetem - Rákóczi úti épület

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter július 28-án huszonkilenc pályázatot jelentetett meg az állami felsőoktatási intézmények kancellári megbízására, és huszonegy intézményben lett sikeres a pályázat. Ezekben az intézményekben a kancellárok november 15-ei hatállyal megkezdték tevékenységüket, a maradék nyolcban pedig november 7-én új pályázatot írtak ki. A kancellári rendszer létrehozásának célja az volt, hogy megszűnjön a felsőoktatásban a "rossz gazdálkodás", és a magyar adófizetők társadalmi elvárásainak is megfeleljen a magyar felsőoktatás intézményirányítása. Az állami felsőoktatási intézmények új irányítási rendszerében a rektor az intézmény első számú vezetője, de a kancellár felel az igazgatási, gazdálkodási, jogi, közbeszerzési, műszaki, informatikai működtetésért.

M. Tóth Géza közleményét az alábbiakban közöljük:

Rektori tájékoztatás

A kancellári kinevezés ügyében az alábbiakról tájékoztatom az egyetem minden dolgozóját és hallgatóját.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tájékoztatása szerint Dr. Papp Csilla a kancellári pályázatát a tegnapi napon visszavonta. Miniszterelnök úr a korábbi pályázati kör második helyre sorolt pályázóját, Dr. Vonderviszt Lajost  nevezte ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárjának.

Az üggyel kapcsolatban a nyilvánosság kizárására vonatkozó rektori utasításomat a 2015. január 15-én délelőtt 11 órakor az egyetem Vas utcai épületében tartandó sajtótájékoztatóig fenntartom. (Budapest 1088, Vas u. 2/c.)

M. Tóth Géza

rektor

Frissítve:

A szaktárca felsőoktatási államtitkársága az MTI kérdésére közölte: Papp Csilla arról tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumát, - mint a kancellári pályázat kiíróját -, hogy visszalép kancellári tisztségének betöltésétől. Döntése indokaként az egyetemen a személyével kapcsolatban kialakult hangulatot, a vele szemben folytatott méltatlan és jogszerűtlen eljárást, valamint a személyét és a családját ért támadásokat jelölte meg.

Papp Csilla meggyőződése szerint a miniszterelnök által rábízott felelősségteljes feladatot akkor tudja ellátni és a kancellári rendszer akkor tud hatékonyan működni, ha az új vezető el tudja magát helyezni egy már működő szervezetben, és annak segítségére tud lenni. E feltételt az intézmény részéről - az egyetemi vezetés méltatlan hozzáállása miatt - nem látta biztosítottnak, ezért a visszalépés mellett döntött. Az emberi erőforrások minisztere Papp Csilla döntését tiszteletben tartva elfogadta azt, és a korábban szintén alkalmasnak minősített pályázatot benyújtó Vonderviszt Lajost javasolta kancellári tisztségre a miniszterelnöknek, aki a javaslatot elfogadta.