Alfréd

Premier: Koppenhága

2015.01.20. 12:30

Programkereső

Magyarországi ősbemutatót tart január 21-én a Rózsavölgyi Szalon, Valló Péter rendezésében. Michael Frayn valós események darabkáiból felépített színdarabja Kútvölgyi Erzsébet, Gyabronka József és Őze Áron előadásában elevenedik meg.

A darab két világhírű, Nobel-díjas filozófus, Niels Bohr és Werner Heisenberg valós történelmi eseményeken alapuló 1941-es találkozását meséli el és az atombomba születésének előszobájában olyan alapvető morális, erkölcsi kérdésekre keresi a választ, mint például a tudósok emberiség iránti felelőssége. Mi lett volna, ha elkészül a titokzatos német csodafegyver, a pusztító atombomba, aminek híre a második világháború végén terjedt el? Megfordította volna végül a háborút? Átrajzolta volna a világtérképet? Michael Frayn színdarabjában Heisenberg, Bohr és felesége, Margrethe tekint vissza a múltra, jóval a haláluk után, de még mindig tele indulatokkal, sértettséggel, tisztelettel, szeretettel, félelemmel és kíváncsisággal egymás iránt.

Őze Áron, Kútvölgyi Erzsébet, Gyabronka József - Koppenhága
Őze Áron, Kútvölgyi Erzsébet, Gyabronka József - Koppenhága

A rendező, Valló Péter tartalmi partnerünk, a Szinhaz.hu oldalán olvasható interjújában elmondta, azért esett a választása éppen erre a színdarabra, mert úgy gondolja, a Rózsavölgyi Szalonba ilyen típusú darabok kellenek. Hozzátette: "Annak ellenére mondom ezt, hogy eddig mindkét itteni munkám könnyedebb hangvételű volt. A mai drámaírásnak van egy egész vonulata, ami kifejezetten ilyen kis színházakba való. Ezek a művek egytől egyig az emberiség legfontosabb létkérdéseit elemzik, de elég komplikált a tárgyuk ahhoz, hogy be lehessen mutatni őket nagy lélekszámú színházi terekben. Itt megvan hozzá a megfelelő miliő, és bízom benne, az a közönségréteg is, akit egy ilyen típusú színdarab kíváncsivá tesz" - fejtette ki a rendező.

Mint elmondta, a Koppenhága azért is egy kiválóan megírt mű, mivel három pontosan körbejárható karakterű ember beszélget benne, könnyen érthető, mégis rendkívül lényeges problémákat feszeget, mint az ember felelőssége a többi ember és a saját maga pusztulásáért, felelősség a barátságért, az erkölcsiségért. A három figura három kitűnő színészi alakításra ad lehetőséget. "Kútvölgyi Erzsébet, Gyabronka József és Őze Áron személye számomra garanciát jelent arra, hogy az előadás annak ellenére, hogy nem könnyű, élvezetes élményt nyújt majd" - jegyezte meg Valló Péter.