Vince, Artúr

Felgyorsultak az események Szabadkán

2015.01.23. 15:20

Programkereső

Az RTV információi szerint január 23-án lemondott Andrási Attila, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának vezetője, helyét már a jövő héten átveszi Gyarmati Kata, aki jelenleg az Újvidéki Színház művészeti vezetője.

"A szabadkai Népszínház Magyar Társulatának megbízott igazgatója január 26-tól Gyarmati Kata!" - közölte január 23-án délután Facebook-oldalán a társulat.

Az RTV cikke felidézi, hogy Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke január 5-i sajtótájékoztatóján jelentette be Andrási Attila felmentését - május 31-i hatállyal. Ljubica Ristovski színházigazgatóval ebben állapodott meg az MNT - mondta akkor Hajnal. Június 1-jei hatállyal Gyarmati Katát kérték fel a magyar társulat megbízott művészeti vezetőjének. Gyarmati elfogadta a felkérést és a társulat is biztosította az új társulatvezetőt együttműködési hajlandóságáról.

Szabadkai Népszínház
Szabadkai Népszínház

Andrási Attila jogkörei beszűkülésével indokolta döntését a Pannon RTV-nek. Azt mondta, mielőtt elvállalta a vezetői posztot, arról volt szó, hogy a társulat függetlenné válik és neki lehetősége lesz meghatározni annak összetételét. Ez azonban nem történt meg. Közben pedig feszültség alakult ki a társulat és közte - magyarázta. Szerinte a meghatározó jogkörök nélkül semmilyen vezetés nem lehetséges, anarchiában pedig nem akart részt venni. Hozzátette: őt ez a beszűkült helyzet visszahúzta és most az MNT-vel megegyezve "szabadult meg" tőle.

Ljubica Ristovskit, a szabadkai Népszínház igazgatóját meglepte Andrási Attila hirtelen döntése. Szerinte most az a legfontosabb, hogy ne maradjon művészeti vezető nélkül a társulat és hogy az évadot sikeresen végig tudják vinni. Az új pályázatot várhatóan májusban írják ki. Gyarmati Kata szerint is az a legfontosabb, hogy minél hamarabb elkezdődjön a munka. Május 31-ig még két bemutatója lesz a társulatnak, ezen már nem változtatnak, a jövő évi repertoárt viszont már ő állítja össze.

Emlékeztetőül

2014. november végén Második Nyilvánosság néven a Facebook közösségi oldalon alakult egy csoport, amely követelte Andrási Attila menesztését. Megfogalmazásuk szerint a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának élére "egy olyan személyt erőltetett az állítólagosan a mi, vajdasági magyarok érdekeit védő, azért tűzön-vízen át bátran és önzetlenül küzdő, kulturális felemelkedését mindenek elé helyező, hatalmat gyakorló politikum, aki totális szakmai inkompetenciáját, a Magyar Társulattal szembeni teljes illojalitását, valamint maximális politikai befolyásoltságát már az első rendezésével és a kinevezése kapcsán tett nyilatkozataival egyértelművé tette". A követeléshez csakhamar csatlakoztak a Magyar Társulat tagjai is, akik nyilatkozatban követelték Andrási felmentését.

A témáról itt és itt írtunk bővebben.