Mátyás

Premier: Leenane szépe

2015.01.23. 11:00

Programkereső

Pogány Judit és Pokorny Lia főszereplésével mutatja be Martin McDonagh darabját a Centrál Színház. A fekete humorral átszőtt előadás premierjét január 24-én tartják a Kisszínpadon.

Gigor Attila rendező elmondta: Puskás Tamás igazgató és Baráthy György dramaturg kérte fel a darab színpadra állítására. Nagy kedvet érzett a munkához, elsősorban azért, mert szeretett volna együtt dolgozni azokkal a színészekkel, akiknek a neve szóba került. A darab is felkeltette érdeklődését, és úgy érezte, hogy aktuális előadást tudnak készíteni.

Pokorny Lia és Pogány Judit - Leenane szépe
Pokorny Lia és Pogány Judit - Leenane szépe

Mint mondta, meglehetősen sötétbe hajló történetről van szó, amely egy ember - a Pokorny Lia által játszott Maureen - tudatának a teljes széteséséről szól. "Találtam a darabhoz egy olyan egyszerű koncepciót, amelyet, azt érzem, hogy itt és most, 2015-ben a Centrál Színházban érdemes megcsinálni. A darab által, amely egy szélsőséges helyzetet ábrázol, egyszerre tudunk beszélni az egyéniség lebomlásától kezdve a társadalom széthullásán át mindenről, amiben jelen pillanatban élünk" - fogalmazott.

A rendező elmondta, hogy a darab szereplői a sors által összezárt emberek, egy anya, aki a majdnem negyven éves lányával él együtt egy isten háta mögötti faluban, fenn egy hegyen, elzárva mindentől, egy olyanfajta szerető gyűlölségben, amely tökéletesen megmérgezte már nemcsak kettejük kapcsolatát, hanem minden emberi kapcsolatot, amelyre valaha lehetőségük lenne. "Ebben a szörnyű szimbiózisban élve nem tudnak elszakadni egymástól, miközben kívülről látható - hiszen mindig okos az ember, ha mások kapcsolatairól van szó -, hogy mindkettőjüknek az tenne jót, ha elengednék egymást. De erre nem képesek, ezért óhatatlanul szörnyű dolgokba torkollik a történet a végén" - tette hozzá Gigor Attila.

A rendező a próbafolyamatról szólva elárulta: annak ellenére, hogy a próbák december 1-jén elkezdődtek, mivel a szereplők egyeztetésével sok probléma volt, kevesebb, mint másfél hónapot dolgozhattak az előadáson. Először rendezett Martin McDonagh-darabot, megszerette a szerzőt is, de különösen a színészekkel volt nagy élmény a találkozás, a közös munka. Hozzátette: Pogány Judittal az Örkény Színházban, 2010-ben, élete első kőszínházi rendezésében, egy Bergman-darabban már dolgozott együtt, a többiekkel azonban még nem.

Schmied Zoltán és Pokorny Lia - Leenane szépe
Schmied Zoltán és Pokorny Lia - Leenane szépe

A színészek - Pogány Judit, Pokorny Lia, Schmied Zoltán, Rada Bálint - magasra tették a lécet, nagy munkát végeztek. "Ha másért nem, ezért a négy csodálatos színészért érdemes megnézni az előadást" - fogalmazott a rendező. A nyomozó és a Terápia rendezőjeként is ismert Gigor Attila következő munkáiról szólva elmondta: bent van a pályázata a Magyar Nemzeti Filmalapnál, és a múlt héten értesült arról, hogy kaptak pénzt előkészítésre, úgyhogy bízik benne, hogy nyáron leforgathatja Kút című nagyjátékfilmjét. Hozzátette: eközben írják a Terápia harmadik évadát, amelyről azonban még nem lehet tudni, hogy leforgathatják-e.

Martin McDonagh kortárs ír-angol drámaíró, forgatókönyvíró, filmrendező egyedi hangú, sötét humorú darabjai hatalmas sikert arattak a magyar színpadokon: a Vaknyugat, A kripli, A párnaember és a korábban Piszkavas címen is játszott Leenane szépe című műve is, amelyet a Centrál Színház Upor László fordításában mutat be szombaton.