Konrád

Premier: Projekt_LULU

2015.03.03. 14:30

Programkereső

Geréb Zsófi, a TITÁNium-projekt egyik nyertesének rendezésében mutat be előadást a MANNA és a MASZK március 5-én a Jurányi Inkubátorházban. A Színház-és Filmművészeti Egyetem végzős színházrendező szakos hallgatója Frank Wedekind Lulu című darabját dolgozta át.

Amikor egy népszerű női magazinban A nő munkája a férfi címmel jelenik meg írás, vagy a beépített szekrénytől az alufóliáig mindent meztelen női testtel reklámoznak, akkor kiderül, hogy valójában nem történt elegendő változás a nőkérdés terén az elmúlt száz évben. Az előadás Frank Wedekind századfordulós drámája és kortárs dokumentarista szövegek felhasználásával ezt a témát és a nemi egyenlőtlenségek problematikáját járja körül.

Projekt_LULU
Projekt_LULU

Epizódok villannak fel Lulu életéből, aki a klasszikus femme fatale figura megtestesítője. Sorsa azonban kizárólag a mellette levő férfiaktól függ. A kérdés az: mi történik, ha megpróbál függetlenedni? Mi lehetett akkor és mi lehet most az "önálló" nő perspektívája? Mi a szerepe ebben a férfinak? Károsak-e a "tipikus" nemi szerepek?  Ha igen, mennyire? Egyáltalán, mi az a feminizmus? És kell-e? És mi köze ehhez a férfiaknak? És vajon fel kell-e tenni ezeket a kérdéseket, vagy minden pont jó úgy, ahogy van?

Projekt_ LULU
Projekt_ LULU

A rendező Geréb Zsófi idén végez rendező szakon Székely Gábor és Bodó Viktor osztályában. Az előadásról elmondta: "A projekt_LULU témáját azért tartom fontosnak, mert azokról a társadalmi nyomásokról szól, amelyek sztereotip, frusztráló nemi szerepekbe kényszerítenek minket, nőket és férfiakat egyaránt. Elsősorban a "nő-kérdésről", a nők helyzetéről szól az előadás, amennyiben Lulu sorsát követi végig, de mivel Lulu férfiakkal van körülvéve, mindkét nemet érintő, releváns kérdéseket szeretne megfogalmazni. Mindezt egyfelől Wedekind drámájának szövegével, másfelől pedig kortárs dokumentarista és fikciós anyagok beemelésével teszik, lehetőleg minél több színházi eszközt felhasználva" - mondta az előadásról Geréb Zsófi, rendező, akivel bővebb interjút tartalmi partnerünk, a Szinhaz.hu oldalán olvashatnak.

Projekt_LULU
Projekt_LULU

A címszereplő Sodró Eliza mellett Béres Miklós, Dér Zsolt, Kőszegi Mari, Sipos György, Borsányi Dániel, Rózsa Krisztián és Bán Bálint látható a darabban. Az előadást március 5-től láthatja a közönség a Jurányi Inkubátorházban.