Márk

Kihirdették az idei POSzT versenyprogramját

2015.03.09. 14:30

Programkereső

A Nemzeti Színház és az Örkény Színház is két előadással lesz jelen a jubileumi, 15. Pécsi Országos Színházi Találkozón, amelynek versenyprogramját Balogh Tibor színikritikus, dramaturg és Perényi Balázs drámatanár, rendező válogatta. A fesztivál díszvendége Udvaros Dorottya lesz.

A két válogató, Balogh Tibor és Perényi Balázs feladata az volt, hogy kiválasszák a 2014. március 1. és 2015. február 28. között bemutatott hazai és határon túli magyar színházi előadások közül az általuk legjobbnak ítélt tizennégy produkciót.

Balogh Tibor és Perényi Balázs
Balogh Tibor és Perényi Balázs

Balogh Tibor 1978 óta tevékenykedik színházi szakíróként. Tagja a Színházi Kritikusok Céhének, ahol tagságát 2013 óta szünetelteti. Rendszeresen publikál a Magyar Teátrum és Online, a Bárka folyóirat és Online felületein, valamint a Criticai Lapok-ban. 2008-2011 között a Vidnyánszky Attila vezette Csokonai Színház irodalmi titkára volt. Perényi Balázs 1996 óta ír színházi szakcikkeket, kritikákat az Ellenfény, a Színház, a Criticai Lapok, a Zsöllye valamint a Drámapedagógiai Magazin számára. 2012-től a Pannon Egyetem drámapedagógia tanára. Rendszeresen rendez - elsősorban TIE és beavató színházi előadásokat- a Káva Kulturális Műhelyben, de dolgozott a Kolibri Színházban, a pécsi Bóbita Bábszínházban, az egri Harlekin Színházban és a tatabányai Jászai Mari Színházban is.

A Rátkai Klubban megtartott sajtótájékoztatón Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta, a POSzT megkerülhetetlen színházi esemény Magyarországon, a jubileum azt mutatja, hogy erre igény van, volt és lesz. Páva Zsolt, Pécs város polgármestere megjegyezte, nagy örömmel készül az egész város, a pécsiek szeretik a fesztivált. Hozzátette, bízik benne, hogy idén is új helyszínek tudnak majd bekapcsolódni a programokba.

A sajtótájékoztatón bejelentették a fesztivál díszvendégét, aki idén Udvaros Dorottya, a Nemzeti Színház művésznője lesz.

Udvaros Dorottya a Kvartettben
Udvaros Dorottya a Kvartettben

Balogh Tibor elmondta, válogatótársával együtt összesen 235 előadást tekintettek meg. Mint megjegyezte, hasonló ízlésük miatt tudták segíteni egymást abban, mely előadásokat érdemes megnéznie a másiknak is. A válogatói munka kapcsán megjegyezte, a keretszűkítés időszakában mutatkoztak meg a különbségek, ezért úgy gondolták, nem lesznek képmutatók, nem mondják azt, hogy közös megegyezéssel alakult ki a végeredmény. 3-3 előadás különvéleményként van jelen, míg 8 előadásról mindketten úgy gondolták, hogy ott kell lennük Pécsett. Perényi Balázs elmondta, a versenyprogram nem tükrözi megfelelően, hogy mennyi jó határon túli előadást láttak, illetve kiemelte, hogy fontosnak tartották a fiatalok helyzetbe hozását. Idén kettővel növekedett a versenyprogramban szereplő előadások száma.

A Hamlet c. előadás jelenete
A Hamlet c. előadás jelenete

Nagyszínház:

Közös javaslatra

Hamlet - Örkény Színház
Rendezte: Bagossy László

Erdély - Tündérkert - Miskolci Nemzeti Színház
Rendezte: Keszég László

Vitéz Mihály - Weöres Sándor Színház, Szombathely
Rendezte: Béres Attila

Perényi Balázs javaslatára:

Bánk Bán - Újvidéki Színház
Rendezte: Urbán András

e föld befogad avagy SZÁMODRA HELY - Örkény Színház
Rendezte: Mohácsi János

Balogh Tibor javaslatára:

A Mester és Margarita - Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen
Rendezte: Rusznyák Gábor

Koldusopera - Békéscsabai Jókai Színház
Rendezte: Katkó Ferenc

Kamara-  vagy stúdiószínház:

Közös javaslatra:

Szigorúan ellenőrzött vonatok - Csiky Gergely Színház, Kaposvár
Rendezte: Bérczes László

Meggyeskert - sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház
Rendezte: Sardar Tagirovsky

A heilbronni Katica - Szputnyik Hajózási Társaság
Rendezte: Kovács D. Dániel

Felülről az ibolyát - Trafó, Stereo Akt
Rendezte: Boross Martin

Wilhelm-dalok - Jel Színház, Szkéné Színház
Rendezte: Nagy József

Perényi Balázs javaslatára:

Brand - Nemzeti Színház
Rendezte: Zsótér Sándor

Balogh Tibor javaslatára:

Isten ostora - Nemzeti Színház
Rendezte: Vidnyánszky Attila

Törőcsik Mari és Trill Zsolt - Brand
Törőcsik Mari és Trill Zsolt - Brand

Már zajlik a jövő évi POSzT válogatása. A két válogató: Sólyom András filmrendező és Kiss B. Atilla operaénekes.