Konrád, Tivadar

Fidelio Klasszik: Bíró, Kolonits, Pásztor

2015.03.13. 16:33

Programkereső

A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának március 14-i műsorában megszólal még Tűzkő Péter igazságügyi szakértő is.

Bíró Eszter immár húszéves pályafutása tizenhat éves korában indult színházi főszereppel, zenei szólókarrierje pedig 2006-ban, Zenéim 2000-2006 című lemezével. Későbbi albumain már sajátosan elegyíti a könnyűzenét, a világzenét, a jazzt és a népzenét. 2013-ban jelent meg Állati Zenés ABC című könyve és lemeze, amely 2014-ben "Az év gyereklemeze" lett és Fonogram Magyar Zenei Díjat kapott. 2015. március 28-i akusztikus koncertjén a Művészetek Palotájában újra zongorához ül, feleleveníti a korábbi lemezek egy-egy dalát, de lesznek friss, ezen a koncerten először megszólaló szerzemények, illetve egy kifejezetten erre a koncertre készülő feldolgozásdal is.

Bíró Eszter
Bíró Eszter

Bel canto reloded címmel jelent meg nemrégiben Kolonits Klára szoprán énekesnő első szólólemeze. A teljes mértékben magánkiadásban kiadott CD karmestere Dinyés Dániel; az albumon Schöck Atala, Varga Donát és Gábor Géza mellett a Hungarian Studio Orchestra és az Á la cARTe kórus hallható. Rossini-, Bellini-, Donizetti- és Verdi-áriák, jelenetek szerepelnek a lemezen, amelynek ötletéről is mesél Kolonits Klára.

Kolonits Klára
Kolonits Klára

Nemcsak a közönség, hanem a színészek is szeretik Molnár Ferenc szellemesen okos darabjait. A Karinthy Színház nemrég az Olympiát mutatta be. Pásztor Erzsi, a produkció egyik főszereplője abba avatja be a hallgatókat, milyen színészként egy gőgös, arisztokrata családanya jelmezébe bújni, aki megtiltja lányának a rangon aluli szerelmet. Az előadást vasárnap este hét órától a Fidelio Színházi Est keretében tekinthetik meg a nézők, sőt közönségtalálkozón beszélgethetnek is az alkotókkal.

Pásztor Erzsi - Olympia (Fotó: Puskel Zsolt)
Pásztor Erzsi - Olympia (Fotó: Puskel Zsolt)

Tűzkő Péter igazságügyi szakértővel készített interjúsorozatunk a műkereskedelem és az aukciók kulisszái mögé vezet be minket. Ezúttal a műtárgyak útját követhetjük végig attól kezdve, hogy egy aukciósház leltárába kerülnek, egészen addig, hogy részévé válnak egy kollekciónak. A BÁV műkereskedelmi üzletágvezetője a hagyományos aukciók mellett a hazai piacon is egyre markánsabban jelen lévő online árverések szerepéről is mesél.

forrás: BÁV Műkereskedelem
forrás: BÁV Műkereskedelem

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére március 15-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.