Emma

10 dolog, amit nézőként nem tudott a színházról

2015.03.27. 13:00

Programkereső

Tudja, miért vörösek a székek a nézőtéren? Ismeri a vasfüggöny funkcióját? Tudja, mikor kap injekciót egy énekes? A Színházi Világnap alkalmából összegyűjtöttünk néhány érdekességet. MAGAZIN

1. A legtöbb színház nézőterén minden előadáson ül egy rendőr és egy orvos a vészhelyzetek esetére. Régen tűzoltó is csatlakozott hozzájuk.

Színházak éjszakája 2014 - Éjszakai látogatás az Operaházban
Színházak éjszakája 2014 - Éjszakai látogatás az Operaházban

2. Tűzoltó már nincs, de még ma is vasfüggöny választja el a színpadot a nézőtérről: tűz esetén így nem terjednek át egyik térről a másikra a lángok.

3. Nemcsak azért sötét színűek a nézőtér ülései, hogy ne koszolódjanak össze. A színészeket pszichológiailag befolyásolja, ha félház van, így viszont nem tűnnek fel annyira az üres helyek.

4. A földhöz vágott pohár, palack nem üvegből van, hanem cukorból. Ha a színpadon behúznak egy színésznek, és véreznie kell, bekap egy piros folyadékkal teli kapszulát, és ráharap.

5. Magyarországon mindig ráhagynak 7 percet az előadás kezdésére, ezért is a 7óra7.hu a neve az egyik meghatározó színházszakmai portálnak. Ezzel szemben külföldön óramű pontossággal kezdenek.

Színházak Éjszakája ( József Attila Színház, fotó:Frauenhoffer György)
Színházak Éjszakája ( József Attila Színház, fotó:Frauenhoffer György)

6. A színészek rugós késsel „szúrják" le egymást, aminek visszahúzódik a pengéje. Optimális esetben. A legenda szerint előfordult már, hogy a rugó nem működött, de a színész túlélte.

7. Mi történik, ha egy színésznek zenés előadás előtt elmegy a hangja? A kalciuminjekció nem túl egészséges megoldás, de átmenetileg orvosolja a problémát: pár órára ellazítja a torkot.

8. Kétféle jutalomjáték van: ma leginkább akkor használjuk a kifejezést, amikor egy idős, megbecsült színésznek választanak darabot, régebben viszont azt jelentette, hogy az előadás bevételét vagy egy részét egy bizonyos színész kapta meg - az övé volt a jutalomjáték.

Színházak éjszakája 2014 - Broadway Fesztivál az Operettszínház előtt
Színházak éjszakája 2014 - Broadway Fesztivál az Operettszínház előtt

9. Ha a színpadon valaki újságból vagy könyvből olvas fel, azt a szöveget általában nem szokta megtanulni, bele van ragasztva nagy betűkkel.

10. Beugrásnak nevezzük azt, amikor egy színésznek kell belépnie hirtelen egy szerepre kollégája helyett. Ilyenkor aznap reggelig illik szólni a beugrónak, akivel gyorsan lepróbálják az előadást. Előfordul, hogy este a példánnyal a kezében játssza el a szerepet a beugró színész, akinek ezt követően további két előadást szoktak még adni.

+1 A színészek sosem kívánnak egymásnak szerencsét színpadra lépés előtt babonából. Helyette hármat köpnek, vagy egyszerűen csak annyit mondanak: "Kéz- és lábtörést!"