Konrád, Tivadar

A Színházi Kritikusok Céhe kilép a Magyar Színházi Társaságból

2015.04.09. 12:26

Programkereső

Négy tag tegnap POSzt bojkottjára szólította fel a szakmát, amiért a céh idei jelöltjét, Csáki Juditot nem fogadták el zsűritagként.

A Színházi Kritikusok Céhének négy tagja április 8-án felhívással fordult egyes médiumokhoz, hogy a pécsi színházi találkozó bojkottjával fejezzék ki nemtetszésüket és szolidaritásukat azzal kapcsolatban, hogy a céh idei jelöltjét, Csáki Juditot a POSzT - szemben a korábbi évek gyakorlatával - nem fogadta el zsűritagként.

Csáki Judit - 13. Pécsi Országos Színházi Találkozó - 9. nap
Csáki Judit - 13. Pécsi Országos Színházi Találkozó - 9. nap

Április 9-én a Színházi Kritikusok Céhe bejelentette, hogy kilép a Magyar Színházi Társaságból. Döntésüket az alábbi közleménnyel indokolták:

A Színházi Kritikusok Céhe elfogadhatatlannak tartja, hogy miután a Pécsi Országos Színházi Találkozó eddigi gyakorlata szerint zsűritagnak jelölte egyik tagját, akit a Magyar Teátrumi Társaság nem fogadott el, a Magyar Színházi Társaság (MSZT) a kritikuscéh delegáltja mellett nem állt ki, valamint a céh vezetőségének megkérdezése nélkül beleegyezett más kritikus meghívásába. Mindez nyilvánvalóvá tette, hogy az MSZT képtelen tagjai érdekeinek képviseletére, ezért a Színházi Kritikusok Céhe ezennel kilép a Magyar Színházi Társaságból.

Budapest, 2015. április 9.

A Színházi Kritikusok Céhe elnöksége:

Herczog Noémi, Jászay Tamás, Tompa Andrea