Sándor, Ede

Felolvasással az erőszak ellen

2015.04.11. 14:52

Programkereső

A gyerekbántalmazásról és a családon belüli erőszakról szóló történeteket olvasnak fel április 14-én művészek a Centrál Színházban, hogy így hívják fel a figyelmet a téma fontosságára és súlyosságára.

Az akcióban közreműködő színészek és előadóművészek úgy vélik, hogy a gyerekeket családon belül érő bántalmazás olyan téma, amelyről többet kell beszélni mint általában szoktak, ezért rendezik meg az idén is a hat órán át tartó felolvasást - olvasható a színház közleményében. 

Április 14-én 18 órától éjfélig olyan gyerekkori szexuális abúzusokról szóló beszámolókat olvasnak fel szöveghű formában a színészek, amelyeket névtelen áldozatok osztottak meg segítő szervezetekkel. Az akció célja, hogy annyi megrázó történetet halljon a közönség, amely már túlmegy az általános ingerküszöbön.

Amerikai tanulmányok szerint 18 éves korukig a lányok csaknem negyedét, a fiúknak pedig mintegy nyolcadát éri valamilyen szexuális bántalmazás. Magyarországon a statisztikák szerint minden tízedik gyereket bántalmaztak vagy bántalmaznak szexuálisan, a rejtett esetek száma azonban egyes kutatások szerint ennek huszonnégyszerese. Az esetek többségét nem jelentik, mert az áldozat fél, szégyelli magát vagy az elkövető manipulálja őt.

A felolvasásában részt vesz Ágoston Katalin, Almási Éva, Básti Juli, Béres Ilona, Bíró Kriszta, Borbás Gabi, Bozsik Yvette, Cserna Antal, Für Anikó, Gryllus Dorka, Halmágyi Sándor, Hegedűs D. Géza, Hegyi Barbara, Hernádi Judit, Igó Éva, Kovács István, Kovács Krisztián, Kováts Adél, Lázár Kati, Mácsai Pál, Nagy Zsolt, Papp János, Pogány Judit, Pokorny Lia, Polyák Lilla, Puskás Tamás, Rada Bálint, Rudolf Péter, Sajgál Erika, Schell Judit, Scherer Péter, Schmied Zoltán, Simon Kornél, Stefanovics Angéla, Szabó Éva, Szabó Kimmel Tamás, Szalay Kriszta, Szalay Mariann, Szegvári Katalin, Szervét Tibor, Szilágyi Csenge és Takács Katalin.