Márk

Képzeletszínház Janikovszky Éva születésnapján

2015.04.16. 16:20

Programkereső

Április 23-án A lemez két oldala címmel látható szórakoztató előadás az IBS Színpadon Janikovszky Éva tiszteletére.

Az alkotók így írnak az előadásról : "Gyűjteményünk zene nélküli, pusztán szövegekből álló lemezeket tartalmaz, melyeknek emelkedő vagy lejtő dallamát egyedül az élőbeszéd sodra szabja meg. Szerzőjük mindig maga az előadó, s a hallgatóságot is ő választja meg. Hol ennek adja elő, hol annak. Van úgy, hogy ugyanannak, csak éppen egyszer ezt, másszor meg azt. Gyakran játszott, örökzöldeknek is beillő lemezek ezek, amelyek mindenkor a szerző véleményét, határozott állásfoglalását, helyeslését vagy helytelenítését, egyetértését vagy tiltakozását, elragadtatását vagy felháborodását hivatottak tolmácsolni az élet egy-egy mindennapi kérdésében."

Janikovszky Éva
Janikovszky Éva

Vámosi Péter pedig a következőképpen fogalmaz: "Biztos mindenkinek ismerős, ha a saját véleménye nagyon eltér a saját - adott esetben fél órával ezelőtti - véleményétől, csak mert közben egy másik szerepbe került, és már nem az anyukáját kell győzködnie ugyanarról, hanem a gyerekét. Nyilván néha nagyon nehéz nevetni ezeken a helyzeteken, de egy sötét nézőtéren simán lehet úgy csinálni, mintha ez nem rólunk szólna, hanem másokról. A fergeteges előadás gyorsan magával ragadja az embert, az elragadtatottság állapotában viszont nehéz színlelni, így a röhögés feloldja azokat a gátlásokat, amik ezekben a helyzetekben rakódnak ránk. Janikovszky Éva azonban túl jó megfigyelő, a megengedő humor nem fedi el, hogy ezek bizony mi vagyunk. Szóval ez valami felszabadító röhögés, amiből kevés van az életünkben, miközben minden más módszer hatástalannak tűnik az élet nagy kérdéseinek kezelésére."

A lemez A oldalán hallható: Horváth Lili

A lemez B oldalán hallható: Pikali Gerda

A lemezt elővette és feltette: Tollár Mónika

Az estet megnyitja: Janikovszky János, a Móra Kiadó elnök-vezérigazgatója, Janikovszky Éva fia

Kérdésünk: Miért épp április 23-án lesz A lemez két oldala című előadás?

A helyesen válaszolók között egy Janikovszky-ajándékcsomagot sorsolunk ki, mely 1 db A lemez két oldala című könyvet és 1 db Fércművek Janikovszky-gyűrűt tartalmaz.