Konrád, Tivadar

Szinetár Miklós is reagált a Burgtheater akciójára

2015.04.22. 10:30

Programkereső

Szinetár Miklós rendező szerint kár volt a Burgtheater akciójával elrontani egy jó előadás hangulatát.

A rendező arra vasárnap esti akcióra reagált, amin az osztrák színház Sirály előadása után a társulat egyik tagja politikai nyilatkozatot olvasott fel a Nemzeti Színházban. Ebben kritikával illeti a magyar kormányt, amiért az távolodik a demokráciától.

Szinetár Miklós 80 éves
Szinetár Miklós 80 éves

Szinetár Miklós rendező kedden elmondta: elvben nem szereti, ha előadások végén ilyenfajta politikai megnyilvánulás történik. De ha Magyarországon egy olyan politikai képződmény, mint a Jobbik ilyen rohamosan tör előre, akkor bizony van értelme a demokrácia féltésének. Hozzátette: nem biztos, hogy ezt a félelmet egy előadás végén, a tapsrendben kell elmondani. "Gondolom, hogy annak idején, amikor az ugyancsak szélsőjobboldali Szabadságpárt kormányra került Ausztriában, akkor is elmondták a Burgtheater művészei az aggályaikat a színpadon" - fogalmazott.  A rendező hozzátette: a váltott wienerisch és angol szöveg felolvasását nehezen lehetett érteni, az egész akció szakmailag nem volt valami ügyes. "A képernyőn megjelenő aradi tizenhárom névsora pedig - akár válasz volt a Nemzeti Színház részéről, akár nem - szintén ügyetlen, értelmetlen és zavaró volt" - fogalmazott. "Kár volt az akcióval elrontani egy jó és sikeres előadás hangulatát" - tette hozzá.

A Burgtheatert kedden megkérdezték arról, hogy kívánnak-e reagálni Vidnyánszky Attilának, a Nemzeti Színház főigazgatójának hozzájuk írt, hétfőn közzétett levelére, amelyben Vidnyánszky azt írta, magyarázatot vár a történtekre. A bécsi színház ekkor még nem kapta meg a levelet.
Válaszukban úgy fogalmaztak: a Sirály vasárnapi előadása után, bár lemondták a közönségtalálkozót, a társulat számára mégis fontos volt, hogy közölje gondolatait a közönséggel. Közleményük az alkalomnak, a helyzetnek és a publikumnak jó és megfelelő volt. Ehhez további hozzáfűznivalójuk nincsen - közölték.

Az akcióról részletesen itt, Blaskó Péter színművész reakciójáról itt olvashat.