Hella

Fidelio Klasszik: Kőváry, Laár, Szikszai, Vörös

2015.10.30. 15:56

Programkereső

A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának legközelebbi adása október 31-én hallható a Klasszik Rádió 92.1-en.

Járt-e Cecil a Török utcában? Ez a kérdés dönti el a Kék róka című darab szereplőinek további sorsát. Herczeg Ferenc drámájának női főszereplőjét, a házasságtörés gyanújába keveredett nagyvilági asszonyt mindig rangos színésznők játszották. Az ősbemutatón Varsányi Irén, majd hosszú évekig Bajor Gizi. A Pinceszínház november 13-i bemutatójában Szalay Mariannát láthatjuk majd. Partnerei: Széles Tamás, Szanitter Dávid, Szirtes Balázs és Juhász Réka. A darab felidézi a múlt század elejének hangulatát, amikor a nők gazdag eszköztárral bolondították meg és tartották őrült kételyben a férfiakat, megbillentve őket nemes tartásukban. A Pinceszínház készülő előadásáról további részleteket árult el a rendező, Kőváry Katalin.

Szikszai Rémusz
Szikszai Rémusz
Fotó: Takács Attila

„A komédia az a látható forma, amivel a természet ruházott fel mindent, ami ésszerűtlen, azért, hogy meglássuk és ugyanakkor el is tudjuk kerülni ezt az ésszerűtlenséget. Hogy fel tudjuk ismerni a komikust, tudnunk kell mi a racionális; meg kell látni annak hiányát, és ennek segítségével megállapítani, miből is áll az ésszerűség...” – írta Molière a  Tartuffe  védelmében. Mert támadták érte. Betiltották, átíratták, kiátkozással fenyegetőztek. És persze imádták és bemutatták azóta is megszámlálhatatlan alkalommal. Molière halhatatlan, örök érvényű komédiáját október 30-án a tatabányai Jászai Mari Színházban mutatták be Parti Nagy Lajos lendületesen mai fordításában. A főbb szerepekben Crespo Rodrigo, Megyeri Zoltán, Major Melinda, Pilnay Sára, Dévai Balázs, Schruff Milán és Bajcsay Mária látható. Az előadásról, a műről és a fordításról a darab rendezőjével,  Szikszai Rémussz al beszélgetünk.

Laár András zenész, humorista, a L'art pour l'art Társulat és a KFT zenekar alapító tagja november 6-án a Budapest Sportarénában ünnepli 60. születésnapját. A Laár 60 életmű showban több évtizednyi, a szórakoztatásban eltöltött idő munkájának sok érdekes momentumát és fordulatát láthatja a közönség, legyen az az abszurd humor vagy a bensőséges, mély zene és a buddhista filozófia művészi megnyilatkozása. Az este során eddig még nem hallott, új Laár-szerzeményeket is hallhatunk, sőt, vendégművészek is megjelennek a színpadon, mint a Fool Moon vokálegyüttes, Ökrös Csaba hegedűművész, a Virtuózok szimfonikusai és természetesen a KFT zenekar. S a régi időket idézve, egy régi-új alkotói barátság elevenedik meg, hiszen 19 év után újra együtt a színpadon az abszurd humor két emblematikus alakja: Laár András és Galla Miklós. Laár Andrást többek között arról is kérdeztük, 60. születésnapjára készülve inkább érzelmes vagy inkább vidám visszatekintés jellemzi őt, e pillanatban hogyan határozza meg leginkább önmagát és azt, amit képvisel; hogyan lehet egy alkotónak ennyire különböző oldalait, mint az abszurd humor és a mély lelkiélet és filozófia ihlette tanítás összehangolni.

Az I. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny fődíjasa, a Zeneakadémián 2013-ban végzett, egyedüli magyarként a döntőbe jutott Vörös Szilvia lesz a Dalestek a Zeneakadémián sorozat november 7-i estjének szereplője. Első önálló zeneakadémiai dalestjén az 1986-os Liszt-Bartók verseny győztese, napjaink egyik meghatározó Rahmanyinov-játékosa, Mocsári Károly lesz a Prima Junior-díjas énekesnő partnere. Az orosz mester dalaiból és zongoraműveiből állítottak össze izgalmas műsort. A koncert után a Kóda című pódiumbeszélgetés-sorozat keretében Vörös Szilvia és Mocsári Károly, valamint Belinszky Anna zenetörténész várja az érdeklődő közönséget. Az estről és nemrégiben a linzi énekversenyen nyert különdíjáról Vörös Szilvia szopránnal beszélgetünk.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére november 1-jén, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.