Konrád, Tivadar

Junior Prima 2015 - Dömölky Dániel

2015.11.16. 16:16

Programkereső

A Junior Prima Díj a szárnyaikat bontogató fiatal tehetségeknek kíván jelentős ösztönzést adni. 2015-ben Dömölky Dániel fotográfus, art director is megkapta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalok számára a Prima Primissima Alapítvány és az FHB Bank által adományozott elismerést.

1985-ben születtem Budapesten. Gyerekként állandóan rajzoltam, olyan miliőben nőttem fel, ahol a képek nyelvén való közlés egyfajta közös nyelv volt. Az ezredfordulón apám polcáról vettem le első kisfilmes gépemet, amelyikkel fotózni kezdtem. 2002-ben a Subscribe együttes fotósa lettem, és a következő hét évben a fotózás szinte összes területébe belekóstoltam egy kicsit. Közben 2009-ben végeztem a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem építész szakán, tanulmányaim során 2008-ban a törökországi Marmara Egyetem Művészeti karán belsőépítészetet tanultam, amelynek hatása még mindig tart.

Dömölky Dániel
Dömölky Dániel
Fotó: Takács Csilla / FHB Bank

Úgy gondolom, a fotózás megtanulható, sok olyan ismeret van, ami hozzásegíthet ahhoz, hogy az emberből jó fotós váljon. Becsülöm a nagy elődök munkásságát, Helmut Newton képei közel állnak hozzám, és persze apám, Dömölky János filmrendező is hatással volt rám mind a műveltségemet, mind a munka iránti tiszteletemet tekintve.

„A fényképészet ellensége a konvenció, a »hogyan készítsük« rögzített szabályai. A fényképészet megváltása a kísérletezésben rejlik.” (Moholy-Nagy László)

Igyekszem precíz lenni. Munka közben a fotózás annyira feltölt, hogy sokszor az adott eseményre is csak a képeimen keresztül emlékszem vissza. Fontos, hogy jelen legyen a fotós. Ennek egyik legjobb példája a színházi fotózás, ahol azáltal, hogy több próbán is ott vagyok és ráhangolódom a színészekre, különleges pillanatokat lehet lencsevégre kapni. A színész ilyenkor érzi, hogy bízhat bennem, együtt mozgunk, velük vagyok a színpadon is, ami teljesen más világot nyit meg, mintha lentről, a sötétből fotóznék.

2009 óta a Katona József Színház és a Duda Éva Társulat, 2011 óta a Radnóti Miklós Színház, 2013 óta a Vígszínház hivatalos fotósaként is dolgozom. Ezek mellet jelenleg szabadúszó épületfotósként és reklámfotósként is dolgozom, és számos művészeti projektben jelen vagyok társalkotóként. Több egyéni és csoportos kiállításon vettem már részt, szakmai díjjakkal és elismerésekkel is büszkélkedhetek.

2015-ben öt színművész, egy rendező és egy fotográfus vehette át a Junior Prima Díjat és az azzal járó kétmillió forintot jelképező FHB Gold bankkártyát az FHB Bank jóvoltából.