Klaudia

Emigránsok a Stúdió K-ban

2016.02.24. 14:05

Programkereső

A Terminál Workhouse társulata Mucsi Zoltán rendezésében március 3-án mutatja be Sławomir Mrožek Emigránsok című darabját a Stúdió K Színházban.

A darab nem a jelenkorban játszódik, mégis hihetetlenül aktuális ma is; mi visz rá valakit, hogy hazáját elhagyva más országban telepedjen le? Kitéphetők-e végérvényesen a gyökerek egy jobb élet reményében? Hogyan élhet le valaki egy teljes életet idegenként?

Mindezen aktualitások ellenére nem politikai drámáról van szó. A főszerepeket, vagyis a két névtelen alakot Géczi Zoltán és Molnár Gusztáv játssza, a darab során folyamatosan vitatkoznak egymással. A politika helyett elsősorban az emberi folyamatokra helyeződik a hangsúly, és a színészi alakítások kerülnek előtérbe. Azokat a folyamatokat próbálja megismertetni a nézővel, amik egy ilyen változás során lejátszódnak az emberben; a két, egymástól nagyon különböző szereplő vitája az önmegismerés folyamatát, vagy inkább annak lehetőségeit kutatja.

Van két ember, akiknek látszólag semmi köze nincs egymáshoz, kizárólag az a közös bennük, hogy valamelyik kelet-európai országból jönnek és valamelyik nyugat-európai országban ülnek ketten egy nyomorúságos kis albérletben. Mind a kettőnek voltak álmai, amelyeket idővel elvesztettek. És ezzel egy időben teljesen kicsúszott a lábuk alól a talaj.

– mondja Molnár Gusztáv, a darab egyik figurájának megformálója.

Mucsi Zoltánnak ez az első rendezése a Terminal Workhouse számára. Az előadás a Manna Kulturális Egyesület és a Lengyel Intézet támogatásával jött létre.