Gerzson

A tanú lesz az Újszegedi Szabadtéri idei nagy durranása

2016.03.02. 12:35

Programkereső

Kihirdették a Szegedi Szabadtéri Játékok kisszínpadának produkcióit: jön a magyar kultuszfilm színpadi változata, de lesz Agatha Christie-krimi, Székely Csaba-átdolgozás és látványos, akrobatikus újcirkuszi előadás is.

Az elmúlt években folyamatosan nőtt a Újszegedi Szabadtéri-nek hívott játszóhelyen látható produkciók száma, tavaly közel tízezren voltak kíváncsiak az itt játszott előadásokra. A helyszínt érzékelhetően szereti a szegedi közönség, ezért nemrég színpadtechnikai fejlesztésekkel modernizálták, illetve a nézőtér padjait is felújították.

Az Újszegedi Szabadtéri nézőtere
Az Újszegedi Szabadtéri nézőtere

Az idei évad a népszerű krimiíró, Agatha Christie legnépszerűbb krimijével, Az egérfogót július 8-án és 9-én láthatják a nézők a ligetben. Az eredeti darabot Londonban 63 éve mutatták be és annyira sikeres, hogy azóta játsszák megszakítás nélkül. A vendégjáték egyik főszereplőjeként Székhelyi József érkezik a társulattal.

A második bemutató szintén vendégprodukció lesz július 15-én és 16-án, méghozzá a Miskolci Nemzeti Színház vígjátéka, a Zűrzavaros éjszaka. Ion Luca Caragiale kacagtató művében a főszereplő Dumitrache-t, a komoly kereskedő embert – akinek két szenvedélye van, a politika és fiatal felesége – Gáspár Tibor, darabbeli asszonyát pedig Ullmann Mónika játssza. Az előadást a fiatal magyar rendezőgeneráció egyik tehetsége, Rusznyák Gábor rendezi. Caragiale-t a román irodalom legnagyobb drámaírójaként szokták emlegetni, művét Székely Csaba, a mai magyar irodalom ünnepelt és kurrens, kiváló humorú drámaírója fordította és dolgozta át.

Tavaly már nagy sikerrel szerepelt az újszegedi színpadon a Duda Éva Társulat. Azóta nevet változtattak, és Movein Missionként ebben az évben merészebb vállalkozással érkeznek: egy Szegeden még sosem látott műfajjal, az újcirkusszal mutatkoznak be a liget közönségének. A temperamentumos, látványos Virtus című előadás a kortárs tánc és az underground cirkuszi világ ötvözéséből született.

Duda Éva Társulat: Virtus
Duda Éva Társulat: Virtus
Fotó: Dömölky Dániel

A táncosok elképesztő magasságokban mutatnak be akrobatikus mozgásokat, mindezt a Tűzmadarak zsonglőrcsapattal kiegészülve. Az előadás sajátos zenei világát, melyben a magyar és balkáni népzene találkozik elektronikus zenei motívumokkal, a Szegedhez is köthető énekesnő, Szirtes Edina Mókus és Kunert Péter biztosítja. A produkciót július 29-én láthatják a nézők.

Az újszegedi évad nagy durranása A tanú c. kultuszfilm színpadi változata lesz, melyet saját bemutatóként jegyez majd a fesztivál. Bacsó Péter filmjéből Hamvai Kornél készített színpadi változatot, melyet pár éve mutatott be a Thália Színház. A szatírát Újszegeden augusztus 12-én és 13-án láthatják a nézők Böhm György rendezésében. A szereposztásra az elkövetkezendő hónapokban derül fény.

Duda Éva Társulat: Virtus
Duda Éva Társulat: Virtus
Fotó: Dömölky Dániel

Újszegeden s megszokott módon idén is lesz Nótaest július 24-én. Az előadásokra március 2-től lehet jegyet venni, a legolcsóbb belépő 1000, a legdrágább 3000 forintba kerül.