Emil, Csanád

Boldog születésnapot, Hirtling István!

2016.03.20. 11:02

Programkereső

A Jászai Mari-díjas magyar színész, érdemes művész 1958. március 20-án született.

Hirtling István s zínészi tanulmányait 1976-ban a Budapesti Gyermekszínház színészképző stúdiójában kezdte. Tanára Nyilassy Judit, a színház igazgató-főrendezője volt. 1979-ben felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1984-ben szerezte meg diplomáját Kerényi Imre, Huszti Péter, Versényi Ida osztályában.

Hirtling István
Hirtling István
Fotó: Kolbe Gábor / port.hu

Már főiskolásként játszott több budapesti színházban, így a Játékszínben, a Radnóti Színházban, a Vidám Színpadon, az Arizona Színházban, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a Merlin Színházban és a Pince Színházban. 1982-től a Nemzeti Színházban kezdett el játszani, amelynek 1990-ig tagja volt. 1990-től egy évig a Madách Színház tagja volt, majd szabadúszóként továbbra is ott játszott.

Hirtling István a Tisztújításban
Hirtling István a Tisztújításban
Fotó: Perjéssy Gábor / port.hu
Hirtling Istvánnal a világ egyik legsikeresebb musicalje, a My Fair Lady apropóján készítettünk interjút, amelyben ő Higgings professzort alakította.
Hirtling István és Radnay Csilla a My Fair Ladyben
Hirtling István és Radnay Csilla a My Fair Ladyben
Fotó: Margitszigeti Szabadtéri Színpad

1992-től a Művész Színház és az abból alakult Thália Társaság tagja, majd alapítója a Kelemen László Színkörnek. Tagja a szolnoki Szigligeti Színháznak, játszott a Dunaújvárosi Bartók Színházban, a Játékszínben, és a Veszprémi Petőfi Színházban. A budapesti Új Színház tagja volt 2012-ig. A 2012-13-as évadtól a székesfehérvári Vörösmarty Színház tagja.

(Forrás: Port.hu)