Fülöp, Evelin

Ma bábszínház az egész világ!

2016.03.21. 09:40

Programkereső

Különleges helyszíneken, különleges produkciókkal ünneplik a bábszínházak társulatai a bábszínházi világnapot március 21-én. Budapesten a vásárcsarnokokban találkozhatnak a gyanútlan járókelők Vitéz Lászlóval, de Győrben és Pécsett is izgalmas programok lesznek.

Egy iráni bábszínház, a Dzhivada Zolfagariho művészeinek ötletére 2002-ben a bábművészeti világszervezet, az UNIMA (Union Internationale de la Marionnette) indítványozta, hogy március 21. legyen a bábosok ünnepe. 

A Budapest Bábszínház bábraktára
A Budapest Bábszínház bábraktára
Fotó: Adrián Zoltán

Március 21-ét, a bábművészet világnapját a magyarországi és a határon túli magyar nyelvű bábosok a Budapest Bábszínház kezdeményezésére már harmadik éve ünnepelik nagyszabású eseménysorozattal.

 
3B684A10-BA26-4F41-8D5B-A9E39886B45D

Érdekel, hol készülnek a bábok?

A Budapest Bábszínház műhelyeiben és a kulisszák mögött tett sétánkon a bábkészítők azt is elárulták, melyek a ma használt legnépszerűbb anyagok, és milyen veszélyektől kell óvni a már kijátszott, raktárakban szendergő bábokat.

A programsorozattal azt szeretnék elérni, hogy a bábszínházi műfajt megerősítsék és persze népszerűsítsék a fiatalabb generáció körében, persze a gyerekek mellett a felnőtteket is próbálják megnyerni maguknak, hiszen mindenkiben lakik egy kisgyermek, valahol nagyon mélyen.

A világnapon kő- és független bábszínházak művészei, színművészeti egyetemek hallgatói együtt igyekeznek új nézőket megnyerni a műfajnak a színházépületekben és azokon kívül is.

Március 21-én Győrben a Vaskakas Bábszínházban ingyenesen láthatja a közönség a Szabó T. Anna műveiből, felnőtteknek készült Anyajegy című előadást. Pécsen a Bóbita Bábszínházban az éppen csak pár hónapos babáktól az unokáikkal színházba érkező nagyszülőkig minden korosztály képviselői válogathatnak a programok és látnivalók között.

BÁBU Fesztivál Lázár Ervin meséivel

Idén hetedjére rendezik meg a BÁBU Fesztivált a Budapesti Bábszínházban. A rendezvény középpontjában Lázár Ervin meséi állnak; négy nap alatt hat Lázár Ervin történetet láthatnak az érdeklődők, emellett lesznek felnőtt bábelőadások és szakmai programok is.

A Budapest Bábszínház jóvoltából a fővárosi piaccsarnokokba látogat el Vitéz László, továbbá a színház művészei budapesti iskolákban és óvodákban olvasnak fel olyan meséket, amelyek a Budapest Bábszínház repertoárjához köthetők. Március 21-én a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház előtt a Jókai téren újra működik a Vitéz László bábjáték-automata. Kolozsváron a meseolvasó maraton mellett bábos sétára is várják az érdeklődőket.

A teljes program itt érhető el.