Júlia, Rita

Ön benne van a háromban?

2016.03.25. 11:13

Programkereső

Ha Ön nő, nagyvárosban él és az átlagnál magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik, akkor nagy valószínűséggel részt vett tavaly legalább egy színházi előadáson. Eltaláltuk?

Nem mi vagyunk látnokok; mindez a GfK piackutató intézet által a színházi világnap (március 27.) alkalmából végzett elemzésből derül ki. A 4000 fős, reprezentatív felmérés a 15 és 69 év közötti válaszadók bevonásával zajlott, az eredmények szerint a magyarországi lakosság 29 százaléka fordult meg színházi előadáson tavaly, vagyis tízből hárman láttak színházi előadást tavaly. A szórakozásnak ezt a fajtáját nagyobb valószínűséggel választják a nők: esetükben minden harmadik ellátogatott legalább egy előadásra az elmúlt év során, míg a férfiak esetében ez csak a megkérdezettek negyedéről mondható el.

Radnóti Színház
Radnóti Színház

Az is kitűnik, hogy a 30 év alattiak aktívabb színházi életet élnek, nevezetesen a vizsgálatban résztvevő 15 és 19 év közöttiek körében tízből négy, a huszonéveseknek pedig 35 százaléka vett részt előadáson. Ebben a tekintetben a legalacsonyabb, 23 százalékos értéket az ötvenes korosztályban regisztrálták.

Lakóhely szempontjából is fontos dolgok derültek ki; az ezer fő alatti községek esetében tízből csak egy ember fordult meg előadáson, de kétszer ekkora érték jellemző az ennél nagyobb, ám húszezer főnél kisebb települések lakosságának körében. A több tíz- vagy százezres városokban már százból harmincöt, Budapesten pedig minden második lakos színházlátogató.

Az európai statisztikai adatokkal összevetve kiderül, hogy a magyarok az átlag alatt költenek színház- vagy koncertlátogatásra, amelynek hátterében az állhat, hogy a rendezvények és intézmények gazdálkodásának állami támogatása miatt többek számára elérhetőbbek a produkciók. A színházlátogatások száma alapján pozitívabb a kép, mert míg Németországban a 2013/2014-es évadban száz lakosra 34 színházlátogatás jutott, addig 2014-ben Magyarországon 65, ami szinte a duplája, jövedelemarányosan feleannyi pénzből.

2012-ben minden nyolcadik magyar járt színházba

2013-as cikkünk szerint főként fiatal és középkorú, magasabb státuszú nők töltik az estéiket színházban, akik más kulturális eseményeket, így komoly- vagy könnyűzenei koncertet, kiállítást vagy filmvetítést is átlagon felüli arányban látogatnak - derült ki a Tárki Háztartás Monitor 2012-es kutatásából.

A színházlátogatások száma egyértelműen nőtt az elmúlt években; 2000 és 2008 között éves szinten négymillió körül ingadozott a nézők száma az előadásokon, a 2009-ben indult növekedés viszont az utolsó vizsgált év végére, 2014-re mintegy hat és félmillióig emelte a látogatások számát.

A színházba járás inkább az ország központi területein és Nyugat-Dunántúlon jellemző, Budapest és a Nyugat-Dunántúl kiemelkedik az országos átlagból, a többszöri látogatások zöme is ide koncentrálódhat.

A vizsgálat szerint a magasabban iskolázottak fogékonyabbak az irodalmi kikapcsolódásra; az egyetemet vagy főiskolát végzettek 61 százaléka, az érettségivel rendelkezők fele, az ennél alacsonyabb végzettségűek körében pedig hozzávetőlegesen tízből egy személy színházlátogató éves viszonylatban.

Párizsban 1957-ben március 27-én volt a Nemzetek Színházának évadnyitója, ehhez a dátumhoz kötődik a színházi világnap, amelyet az UNESCO égisze alatt működő Nemzetközi Színházi Intézet kezdeményezett 1961-ben.