Hella

A Föld jövője a tét a Vígszínházban

2016.03.31. 15:12

Programkereső

Sztevanovity Dusán dalszövegeivel készül a Vígszínház legújabb előadása, amely látványos és formabontó megoldásokat ígér. A Földrengés Londonban április elsejétől látható, Eszenyi Enikő rendezésében.

A Föld tartalékai kimerültek, az éghajlatváltozás megállíthatatlan, és ha nem figyelünk jobban oda a környezetünkre, ha nem szabunk gátat önzésünknek, akkor annak néhány éven belül katasztrofális következményei lesznek – olvashatjuk az előadás színlapján. Milyen élet vár ránk itt a Földön? Milyen jövője lesz az utódainknak? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a kortárs angol szerző, Mike Bartlett darabja, amely fordulatokban gazdagon, sok humorral és zenével meséli el néhány ember sorsát.

Wunderlich József - Földrengés Londonban
Wunderlich József - Földrengés Londonban
Fotó: Vígszínház

A történet

Robert Crannocknak, az ismert klímakutatónak három lánya van: Sarah, Freya és Jasmine – egy híres politikus, egy tanárnő, aki gyermeket vár és egy lázadó egyetemista. A három lány kitartóan küzd egy boldogabb, szebb jövőért, de az életük csak egyre jobban összekuszálódik.

A főbb szerepekben Bata Éva, Játó Zsuzsa, Szilágyi Csenge, Lukács Sándor, Hajduk Károly, Wunderlich József, Király Dániel és Kútvölgyi Erzsébet látható.

Az előadás díszlete az orosz Anvar Gumarov munkája, aki a Komisszarzsevszkij Színházban ismerkedett meg Eszenyi Enikővel. A díszlettervező a közös munka kapcsán elmondta: „Nagyon tetszik, hogy most nem kiszámítható minden következő lépés. Nagyon izgalmas, hogy Enikő mindig valami újat, frisset hoz. Máshol csak leadom a makettet, és megérkezem, amikor a kész díszlet a színpadon áll. Ez itt most egy igazi alkotói folyamat, együtt gondolkodás. Egy állandó útkeresésben vagyunk, mindig valami újat fedezünk fel. Ez nagyon izgalmas” - fejtette ki Gumarov.

Földrengés Londonban - díszlet
Földrengés Londonban - díszlet
Fotó: Vígszínház

Mint kifejtette, az alapműből következett, hogy egy agresszív, urbanisztikus teret kell létrehozni a színpadon. „Egy olyan teret, amely tudja magáról, hogy halálra van ítélve. A három főszereplő lány édesapja, a klímakutató Robert Crannock szájából elhangzik egy mondat, amely arra világít rá, hogy a Föld lassan ledobja magáról azt az irreális sújt, amit az ember helyezett rá. Úgy éreztük, a beton adja át azt a túlterhelést, amit a Föld sem visel el. A betont az ember alkotta, azért született, hogy minél gyorsabban, minél nagyobb épületeket lehessen felhúzni. De ilyen anyag nincs a természetben. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy mégiscsak áttör a növényzet a betonon és az aszfalton keresztül, a természet visszafoglalja, ami az övé. A középső lány, Freya tulajdonképpen az előadásban látott fa allegóriája, az az őserő, ami áttör az elhalt anyagon. Talán nem is tud erről, de reményt ad nekünk az újjászületésre” - tette hozzá Anvar Gumarov. A teljes beszélgetés a Szinhaz.hu oldalán érhető el.

Rendhagyó Vígegyetem Eszenyi Enikővel

A bemutató másnapján, április 2-án az érdeklődők Eszenyi Enikő vezetésével nézhetik meg az előadás színpadon kívüli forgatási helyszíneit, amelyek a színfalak mögött végig rejtve maradnak, és csak rendkívüli technikai bravúroknak köszönhetően válnak láthatóvá. A színpadi szcenika megújítása és a videotechnika rendhagyó használata a színészi játéknak is nagy teret és újabb lehetőségeket ad, akár idősíkokat és dimenziókat átugorva. Az előadást olyan egyedülálló és különleges látványvilág jellemzi, amellyel még a világ nagy színházaiban is ritkán találkozunk.

Földrengés Londonban

Az vígegyetemi eseményre az április 2-i előadására váltott jegy vagy az aznapi bérlet sorszámával lehet jelentkezni webmester@vigszinhaz.hu e-mail címen. Jelentkezési határidő: április 1. 12 óra.