Béla

Megszűnik az egyik legfontosabb színházi szaklap

2016.05.05. 17:07 Módosítva: 2016-05-05 17:07:23

Programkereső

Fél évre kapott elegendő állami támogatást a Színház című folyóirat, ezért a június-júliusi összevont lapszám után nem jelenik meg többet nyomtatott formában a csaknem fél évszázada működő szaklap.

A Szinhaz.hu-n megjelent nyilatkozatban Tompa Andrea, a folyóirat főszerkesztője elmondta, a print folyóiratot eddig tudták biztonsággal működni, a csődöt kerülik el mostani döntésükkel. Az NKA által a nyomtatott havilap kiadására megítélt 6 millió forintos támogatás nem teszi lehetővé a további megjelenéseket. „...a június-júliusi duplaszámmal felfüggesztjük a lap megjelenését.

Nincs több pénzünk rá

- mondta el Tompa Andrea.

Tompa Andrea
Tompa Andrea
Fotó: eMasa

“Szeretnénk hangsúlyozni, hogy egy printlap esetében sem papírra kell a pénz. Hanem a szellemi tartalomra. Olyan tartalomra, amely mögött sokszor több havi munka áll: egy cikk, amelyben öt-tíz előadásról ír valaki (ez öt-tíz színházi estét jelent), egy vidéki színházi évadról, amikor minden bemutatót megnézett egy kritikus. Mindehhez gyakran a lap igen szerény honoráriummal tud csak hozzájárulni” - fejtette ki a főszerkesztő.

Tompa Andrea a Hvg.hu-nak úgy nyilatkozott, személyes kudarcként éli meg a történteket, és úgy érzi, esélyt se kaptak. „Szerintem egy folyóirat nem arról szól, hogy a tuti szerzők elküldik az írásaikat, amiket aztán valaki betördel – erre talán még lenne pénzünk –, hanem arról, hogy szellemi műhelyként működik” - fejtette ki.

ha tudunk, újra indulunk”

Színház 2016. május

A főszerkesztő azt is elmondta, a mosatni lépésüket figyelemfelhívásnak is szánják. „Megállunk, és megnézzük, milyen lehetőségeink vannak, vannak-e alternatívák, meglátják-e ezt a gesztust azok akik, a közpénzek felett rendelkeznek. Netán a színházak összefognak, beszállnak, segítenek?” - jegyezte meg Tompa Andrea.

A folyóirat netes felülete, a Szinhaz.net – amely épp az elmúlt időszakban újult meg teljesen – továbbra is működni fog, erre 1 millió forintos támogatást ítélt meg számukra az NKA. Ám Tompa Andrea kiemelte: „tévedés azt hinni, hogy a netes verzió majd helyettesíti a printet. Egy jó netes lap ugyannyiba kerül, hiszen az is jó tartalmat kínál, jó vizuális megjelenéssel...”