Konrád, Tivadar

Zsidó Művészeti Napok a Mazel Tovban is

2016.05.19. 13:44

Programkereső

Csákányi Eszter önálló estjének, Röhrig Géza kerekasztal-beszélgetésének, Székhelyi József színművész felolvasóestjének, valamint Arató András kiállításának ad helyet a fesztivál keretein belül az Akácfa utcában található Mazel Tov.
Csákányi Eszter
Csákányi Eszter

Rubin Eszter Barhesz című regénye alapján készült Csákányi Eszter önálló estje. A szerző megrázó személyes története kisfia haláláról szimbolikus párhuzamot alkot a zsidó nép sorsával. Történhet bármely tragédia, mégsem éljük az életünket drámai díszletek között. Éppen ellenkezőleg: a halálnak csak élettel lehet ellentmondani. Ezért szól a Barhesz az életről.

A barhesz a zsidó konyha péksüteménye, kelt fonott kalács. Ebben a tipikusan XX. századi magyar-zsidó történetben úgy fonódik össze két család sorsa, akár a barhesz fonatai. Mákkal bőven megszórva.

A gasztronómiával sűrűn átszőtt szöveg mindig a konyhába tér vissza, ahol saját gyökereinket, identitásunkat kutatjuk a fazekakban. A zsidóknál kitüntetett szerepe van az evésnek: 'Ki akartak irtani, nem sikerült, akkor együnk!'

És velünk lesz Röhrig Géza is, akinek idén jelent második verses kötete Az ember aki cipőjében hordta a gyökereit címmel. Tehetségéről, inspirációról, a művészetekhez fűződő szoros viszonyáról is kérdezi majd a művészt Csáki Judit és nem utolsó sorban természetesen a kötetben szereplő versekről is szó esik majd június 7-én a Mazel Tovban!

Ingyenes, ám regisztrációhoz kötött programunk, Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete és Székhelyi József színművész felolvasó estje, ahol Izrael Államának kortárs költészetébe nyerhet betekintést a magyar közönség. Az újonnan publikált A szomjúság járványa című kiadványból válogattak az előadók, amely gazdag képet vetít a magyar olvasó elé, olyan izraeli költők személyében, akik az elmúlt évtizedekben rendkívüli költészetet teremtettek, mellyel nemcsak az olvasóik világát befolyásolták, hanem ezzel együtt korunk héber irodalmára is nagy hatással voltak.

Ugyanitt, az Akácfa utcában nyílik Arató András kiállítása. A Tükröm, tükröm című tárlatot Kálid Artúr színművész nyitja meg május 29-én vasárnap, 15 órakor. A téglafalakon az érdeklődők valódi és trükkös tükröket és tükröződéseket is láthatnak.

A DART Társulat
A DART Társulat

Június 11-én egy hatalmas szombat esti sabbath party varázsolja Tel Aviv tengerpartjának hamisítatlan atmoszféráját Budapest egyik leghangulatosabb és legzöldebb gasztro-kult lugasába. Azt est sava London, Párizs és New York után végre Budapesten, DJ Nadav Neeman és partnere Guy Shomroni, borsa pedig a DART táncos csapata, akik Berlin, Figueres és Budapest kortárs színpadai után a Mazelben fogják izzítani a táncparkettet.