Ervin

A digitális kor változásaira reflektál a Kolibri Színház fesztiválja

2016.06.09. 10:05

Programkereső

MyStory címmel nemzetközi színházi fesztivált szervez a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház június 16. és 19. között tíz európai színház részvételével.

A myStory - International Theatre Festival and Conference Budapest elnevezésű rendezvény a Platform Shift+ európai uniós együttműködés keretében valósul meg, amelyben a Kolibri Színház mellett 9 európai partnerszínház és egy egyetem vesz részt. A négyéves program olyan ifjúságnak szóló produkciók létrejöttét támogatja, amelyek témája és színházi megvalósulása szorosan kapcsolódik az internet és a digitális kultúra világához.

Kolibri Színház
Kolibri Színház
Fotó: www.kolibriszinhaz.hu

A fesztivál első három napján a partnerszínházak az elmúlt évadban készült ifjúsági előadásaikkal mutatkoznak be, az utolsó napon pedig színházi szakemberek, pedagógusok és más érdeklődők számára tartanak konferenciát, neves magyar és külföldi előadók részvételével.

Novák János igazgató arról beszélt, hogy életünk első percétől fogyasztói és formálói vagyunk annak a kulturális környezetnek, amelybe beleszülettünk, a folyamatos változás minden korosztály esetében jól megfigyelhető. "Ha alkotóművészként érvényesek akarunk maradni, ha azt szeretnénk, hogy előadásainkban magukra és saját problémáikra ismerjenek a fiatalok, a változásokhoz kell igazítani témaválasztásainkat, meglepő és vonzó formai újdonságokat kínálva nézőinknek az interpretáció során."

A változás folyamatában új korszakot nyitott a bámulatos gyorsasággal elterjedő digitalizáció, a szociális hálózatok világa. Az életünk minden pillanatát átszervező digitális kommunikációs tér ma már a fiatalok mindennapi valóságának része. Az az otthonosság, ahogy a fiatalok ezeket az eszközöket mindennapjaikban használják, az az intenzitás, amit ezeknek az eszközöknek a használata alkalmával megélnek, színházi adaptációja során alkalmassá válhat az egyetemes színházi nyelv megújítására, a korosztályokat leginkább foglalkoztató tartalmak színházi megjelenítésére - idézik a rendező szavait.

A myStory fesztiválon szereplő produkciók idegen nyelven, angol felirattal láthatók, így ezekre az előadásokra elsősorban angolul és németül beszélő fiatalokat, illetve családokat várnak a szervezők.