Júlia, Rita

Ennyien még soha nem akartak színészek lenni

2016.06.24. 09:13

Programkereső

Rekordszámú, 1739 jelentkező volt idén a Színház- és Filmművészeti Egyetemre. A túljelentkezés 60-szoros!

Az SZFE-re nem ritka a 20-30-szoros túljelentkezés, ám ez a szám a színészosztályokba jelentkezőknél elérheti a 60-at is. Az összesen 12-13 helyre több mint 600-an felvételiznek évente.

Ez nem csoda, tekintve az itteni művészeti oktatás színvonalát. Például az egyetem DocNomads elnevezésű, angol nyelvű dokumentumfilmes képzése, amelyet portugál és belga egyetemekkel közösen folytatnak, idén nemzetközi hírnévre tett szert.

Színház- és Filmművészeti Egyetem - Rákóczi úti épület
Színház- és Filmművészeti Egyetem - Rákóczi úti épület
Fotó: SZFE

Az intézmény a doktori iskola művészeti fokozat (DLA) mellett elindította a PhD in Arts, azaz a művészet-tudományi doktori képzését is. Az egyetemre egyébként azért is jelentkeztek ennyien, mert az Oscar-díjas a Saul fia főszereplője, Röhrig Géza is az intézmény hallgatója volt, illetve jelenleg is az egyetemen oktatnak a filmet létrehozó művészek: Erdély Mátyás operatőr, Zányi Tamás hangmérnök, Rajk László látványtervező és a tábori orvost alakító Zsótér Sándor.

Sirály - Színház- és Filmművészeti Egyetem
Sirály - Színház- és Filmművészeti Egyetem
Fotó: Dévényi Zoltán

Az intézmény most a felsőoktatásért felelős államtitkársággal közösen új egyetemi kampuszt szeretne létrehozni, amely egyesíti a jelenleg széttagoltan működő struktúrát. A korszerű, energiatakarékos létesítmény többek között a képzések jellegéhez igazodva színházat, mozit tartalmazna és egy olyan közösségi térként is funkcionálna, amely a közönség - a főváros és a 8. kerületi Palotanegyed lakosságának, illetve a más egyetemeken tanuló fiatalok - igényeit is képes lenne magas szinten kiszolgálni.

A június 23-án megtartott tanévzárón kihirdették a SZFE arculati pályázatának nyerteseit: az új arculatot és logót Déri Enikő és Demeczky Nóra készítheti el. A Studio DeForm grafikusait egy szakértő zsűri választotta ki abból 10 pályamunkából, amelyet az egyetemi polgárság szavazott meg a beérkezett 57 műből.

SZFE 150
SZFE 150

Az SZFE lezárta az alapításának 150. évfordulójára meghirdetett jubileumi évét. A Színészeti Tanoda 1865-ben történt alapításra emlékezve számos programot szerveztek az elmúlt másfél évben, koncerteket, konferenciákat és a közösségi eseményeket.

Nevek, számok, bábosok

Honnan indult és hová tart a Színművészeti bábos képzése? Erről is írtunk korábbi cikkünkben.