Orbán

Ezeket az előadásokat ajánlja a Fidelio szeptemberre

2016.08.28. 09:03

Programkereső

Zsótér Sándor miskolci rendezésének vendégjátéka, Szikszai Rémusz tatabányai Molière-előadása, Keresztes Tamás monodrámája, egy új rózsavölgyis bemutató és a Spinoza fesztiválja is szerepel kínálatunkban.

Fidelio Színházi Est: Mindent a kertbe!

szeptember 5. 19:00 Átrium Film-Színház

A Miskolci Nemzeti Színház előadása érkezik szeptemberben az Átriumba. Zsótér Sándor rendezésének főszerepében Rusznák András és Ullmann Mónika látható.

Hétköznapi, ismerős emberek, ismerős gondokkal, viszonylag normális erkölcsi érzékkel. Richard kutató vegyész, elfogadható fizetéssel, Jenny háztartásbeli. Nemrég költöztek a kertvárosba, ám az ezzel járó életmód meghaladja anyagi lehetőségeiket. A veszekedésekké fajuló beszélgetések állandó forrása a pénz hiánya. Egyszer aztán besétál az életükbe Mrs. Toothe, és vele ami addig elképzelhetetlen volt, mindaz természetessé válik: a hazug világ cinikus elfogadásává.

Ullmann Mónika és Rusznák András - Mindent a kertbe!
Ullmann Mónika és Rusznák András - Mindent a kertbe!
Fotó: Éder Vera

Tartuffe

szeptember 8. 19:00 Thália Színház

Molière örök érvényű komédiáját Parti Nagy Lajos varázsolta lendületesen maivá. A tatabányai Jászai Mari Színház vendégjátékát Szikszai Rémusz rendezte.

„A komédia az a látható forma, amivel a természet ruházott fel mindent, ami ésszerűtlen, azért, hogy meglássuk és ugyanakkor el is tudjuk kerülni ezt az ésszerűtlenséget” – írta a szerző a darab védelmében. Ugyanis támadták érte, betiltották, átíratták. És persze imádták és bemutatták azóta is megszámlálhatatlan alkalommal. Mert az ember lényege szerint nem változik. Az előadás főbb szerepeiben Crespo Rodrigo, Megyeri Zoltán és Major Melinda látható.

Crespo Rodrigo, Major Melinda - Tartuffe
Crespo Rodrigo, Major Melinda - Tartuffe
Fotó: Városmajori Szabadtéri Színpad

14. Spinoza Zsidó Fesztivál

szeptember 10–25. Spinoza

Drámák, zenés játékok, előadások, koncertek és filmvetítések várják az érdeklődőket szeptember 10. és 25. között a Dob utcai Spinozában.

Idén is több premierrel készülnek a szervezők, köztük egy Jávor Pálról, a humanista színművészről szóló zenés előadásra. Milyen volt a migránsok helyzete a zsidó Bibliában? – teszi fel a kérdést a fesztivál több programja, amelyek között koncerteket is találunk. Az összesen tizenhat eseményen mintegy hetvenhárom közreműködő lép fel, köztük Fodor Tamás, Gyabronka József, Makranczi Zalán, Szakcsi Lakatos Béla és Szinetár Dóra.

Spinoza
Spinoza

Mellékhatás

szeptember 16., 19., 20., 21. 19:30 Rózsavölgyi Szalon

A népszerű angol szerző, Lucy Prebble lebilincselően szórakoztató és elgondolkodtató drámája a tudományos objektivitást állítja szembe az emberi szív és agy rejtelmeivel. A Rózsavölgyi Szalon előadását Valló Péter rendezi.

A darab egy hétköznapinak induló egyszerű gyógyszerkísérletről szól, ahol egy új, depresszió elleni szert tesztelnek. A két fiatal kísérleti alany, Connie és Tristan között már az első napokban forrni kezd a levegő, de senki sem tudja, hogy ez valódi vonzalom-e, vagy csak az új szer mellékhatása. Az előadásban a szerelmeseket Sodró Eliza és Porogi Ádám alakítja, a vizsgálatot vezető pszichiáternőt Tóth Ildikó, míg a felügyelő orvost Lengyel Ferenc, akivel itt olvashatja interjúnkat.

Lengyel Ferenc, Tóth Ildikó, Sodró Eliza, Porogi Ádám - Mellékhatás
Lengyel Ferenc, Tóth Ildikó, Sodró Eliza, Porogi Ádám - Mellékhatás

Egy őrült naplója

szeptember 24., 26., 27., 28. 20:00 Jurányi Ház

Rögtön a bemutatását követően elhozta a szegedi Thealter Fesztivál kritikusdíját Bodó Viktor rendezése, ami Gogol „pétervári elbeszélésének” feldolgozása monodráma formájában.

Mi vagyunk őrültek, vagy a világ őrült meg körülöttünk? – erről is szól az 1834-ben játszódó történet, és a kérdés most, 2016-ban is ugyanolyan aktuális. A történet főszereplőjét, a szemünk láttára a realitásérzékét folyamatosan vesztő, vagy már eleve labilis valóságérzékelésű hivatalnokot Keresztes Tamás játssza. A darab új változatának szövegkönyve több fordítás és az eredeti orosz példány összevetésével készült.

Keresztes Tamás - Egy őrült naplója
Keresztes Tamás - Egy őrült naplója

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a PORT.hu felületén!