Hella

Nem nyugszanak az Újszínházra pályázó rendezők

2016.09.02. 14:23

Programkereső

Tegnap Bodó Viktor tette nyilvánossá az Újszínház vezetésére beadott pályázatát, ma pedig Hargitai Iván, aki vitasorozatot indítványoz az eset kapcsán a pályázati rendszerről.

Szerdán, augusztus 31-én kiderült, a Fővárosi Közgyűlés három budapesti színház esetében az eddigi vezetőknek szavazott bizalmat, így az Újszínházat Dörner György irányíthatja tovább. Erre az igazgatói posztra minden eddiginél több, tizenkét pályázat érkezett be, akik közül az előadó-művészeti bizottság Bodó Viktort, Hargitai Ivánt, Radó Denise-t és Dörner Györgyöt támogatta.

Bodó Viktor tegnap tette közzé a Kultúrbrigáddal közös pályázatát és közleményét, melyben arról ír, az esélytelenség biztos tudatában, szakmai becsületből írták meg a pályázatot, ennek ellenére az összes pályázótól - köztük Dörner Györgytől - is azt szeretnék kérni, kövessék példáját. 

Bodó Viktor
Bodó Viktor
Fotó: Budapest Film

Bodó Viktor és a Kultúrbrigád közleménye:

"A pályázat megírását elsősorban az a szándék motiválta, hogy szakmailag releváns, korszerű, az európai és világszínházi szemléletre és trendekre messzemenőkig figyelő, érvényes változatot mutassunk fel a „magyar dráma színházaként” definiált fenntartói elvárás megvalósítására. Szándékunk szerint egy élő, a mai magyar társadalommal kommunikáló, nyitott, a köz szolgálatát és az állami pénz elköltésének felelősségét komolyan vevő szakmai műhely felállításának lehetőségét vetettük papírra, amely gazdaságilag racionálisan, művészileg függetlenül, strukturáltan és problémaorientáltan működik.

Azonban a pályázat megírása alatt pontosan tudtuk, hiszen mi is itt élünk, hogy nincs esélyünk a programot megvalósítani.

Hangozzék bármilyen fellengzősen, szakmai becsületből írtuk meg. Azért, hogy önök olvashassák, milyen lehetne, és szerintünk milyennek kellene lennie egy „magyar dráma színházának” itt, ma, most; illetve hogy lássék: mihez képest döntött a főváros közgyűlése.

Ezúton is nagyon köszönjük az általunk felkért, a pályázatban való részvételre igent mondó kollégáinknak, hogy támogattak bennünket ebben az elképzelésben, és vállalták volna a közös munkát az elkövetkező öt évben.

És ezúton is kérünk minden pályázót – különös tekintettel a pályázat nyertesére –, hogy hozza nyilvánosságra dolgozatát

– ezzel is segítve a nyilvánosságot abban, hogy le tudjon vonni következtetéseket arra nézve, hogy a szakmai bizottság delegáltjai, továbbá az elbíráló testület milyen szempontokat vett figyelembe egy fővárosi kulturális intézmény vezetői megbízásáról hozott döntésében."

Bodo

Bodó Viktor teljes pályázata ide kattintva érhető el.

Hargitai Iván
Hargitai Iván
Fotó: Orlai Produkciós Iroda

Ma pedig Hargitai Iván tette nyilvánossá pályázatát, amiben egy vitasorozat elindítását is kezdeményezi.

Hargitai Iván közleménye:

Kedves barátok, kedves kollégák!

Többekhez hasonlóan mi is nyilvánosságra hozzuk az Új Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatói munkakörére benyújtott pályázatunkat.

Szeretnénk felkérni kollégáinkat, hogy szintén tegyék elérhetővé dolgozatukat.

Kérjük, tegyék meg ezt azok is, akiknek munkáját valós vagy mondvacsinált okok miatt érvénytelennek nyilvánították vagy nem juttatták a Közgyűlés elé. Kérjük a győztes pályázót, Dörner Györgyöt is, tegye lehetővé, hogy pályázatát elolvashassuk.

Nem tartjuk véletlennek, hogy az önkormányzat kiírására tizenkét pályamű érkezett be. Rajtunk kívül is sokan vannak olyan pályázók, akik a sejthető végeredmény tudatában vitairatnak is szánták pályázatukat.

Úgy gondoljuk, a pályázatok egymás mellett olvasva valóságos kordokumentummá válhatnak, szellemi tendenciák, esztétikai értékek, generációs és ízlésbeli kérdések, a színházi kultúra megközelítési lehetőségei körvonalazódhatnak.

Szükségesnek látjuk mindezek elemzését, a színházi szakma megszólítását.

Felhívásunkat és pályázatunkat azzal a szándékkal tesszük közzé, hogy ‒ a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság, a szakmai szervezetek, céhek bevonásával ‒ nyilvános vitasorozatot kezdeményezzünk az Új Színházi pályázat kapcsán a pályázati rendszerről, a kinevezések szakmai megalapozottságáról, színház és politika viszonyáról.

Hargitai Iván teljes pályázata ide kattintva érhető el.