Csilla, Noémi

Mi mindenből lehet színház?

Színházaink I.

2016.09.07. 12:12

Programkereső

Harminc fővárosi teátrum vesz részt az idei Színházak Éjszakáján szeptember 17-én. Most induló sorozatunkban érdekes adalékokat tudhat meg színházainkról.
  • Trafó – Kortárs Művészetek Háza

1909-ben épült a Liliom utcai trafóház, az ipari szecesszió jellegzetes alkotása, amely egykor a dél-pesti transzformátor szerepét töltötte be. Az akkor már évtizedek óta üresen álló épületet 1990-ben a Resonance nevű francia anarchista művészcsoport foglalta el. A jelenleg itt működő Kortárs Művészetek Háza 1998-ban nyitotta meg kapuit.

Trafó
Trafó
  • Játékszín

Egy garázs helyén nyílt meg Ferenczy Károly kabaréja, a mai Játékszín elődje 1912-ben. Az évek során a színház folyamatosan bővült, nagyobb színpadot alakítottak ki, az előcsarnok révén összekötötték a Jókai utcát a Teréz körúttal, az emeleten található irodahelyiségek és a zsinórpadlás pedig korábbi lakások helyén kerültek kialakításra.

  • Magyar Állami Operaház

A 132 éves Operaház épületét legendák övezik. A Dalszínház utcában és környékén a kor legolcsóbb telkei voltak, ahol egyes visszaemlékezések szerint az Alföldről elkergetett betyárok húzták meg magukat. A nézőtér mennyezeti freskója Lotz Károly munkája, aki állítólag saját magát is belefestette a képbe Zeuszként, míg Aphrodité vonásaiban lányára ismerhetünk rá.

Magyar Állami Operaház
Magyar Állami Operaház
Fotó: Adrián Zoltán, Fidelio
  • Karinthy Színház

A Karinthy Színház még jóval a rendszerváltás előtt alakult, ám jelenlegi helyét, a volt Haladás mozi épületét 1988-ban foglalhatta el. Nevéhez méltón rendszeresen játszanak itt Karinthy-műveket. Alapítója és vezetője Karinthy Márton. Élete utolsó szerepében itt fejezte be nagyívű színészi pályáját Turay Ida a Korai fagy című előadás egyik főszerepében.

  • RS9 Színház

Az 1990-ben alapított színház 70 férőhelyes, évente 100-140 előadást tartanak, emellett beszélgetés-sorozatokat, felolvasásokat és filmklubokat is szerveznek. 2013-ban nyílt meg az RS9+ "Vallai kert" a Rumbach Sebestyén utca 10. szám alatt, amely kiállítótérként, próbateremként, gyermekfoglalkozások és felolvasóestek helyszíneként működik.

  • József Attila Színház

Az épület eredetileg művelődési háznak készült, 1956 óta működik önálló színházként. Több mint fél évszázados története alatt mindvégig kettős identitást hordozott: elsősorban Angyalföld színháza, de részt vesz a főváros színházi életében is. A sokarcú épületet érdemes kívülről is körüljárni.

József Attila Színház
József Attila Színház
  • Sanyi és Aranka Színház

A színházat 2008-ban alapította Lukáts Andor. Az elnevezés a legendás színházcsinálónak, Halász Péternek állít emléket, utalva a Katona Kamra hírszínházi előadás-sorozatára, amelyben Lukáts Andor és Halász Péter együtt játszottak. Sanyi és Aranka egy itt feldolgozott hírben szereplő hajléktalanpáros volt.

  • Dumaszínház

A Corvin Dumaszínház nagyterme tulajdonképpen egy étterem és egy színház egybegyúrva, ahol minden néző asztalnál ül, így előadás előtt ki-ki elfogyaszthat valamit a különleges kínálatból. Az étlapon találunk Poén platni, Szerintünk Sertésszűz?! és Blöff, avagy hús, ami nincs! elnevezésű menüt is.

  • Örkény István Színház

1940-ben tartották meg az első előadást a Madách tér 6. szám alatt, az egykori Madách Színházban, amely 2004 óta működik Örkény Színházként. Az eredetileg mozi számára készült belső kialakítás az évek során többször változott, a színháztér fölötti volt lakásokban öltözők, próbaterem, társalgó és irodák kaptak helyet.

Beszélgetés az Örkény Színház aulájában
Beszélgetés az Örkény Színház aulájában
Fotó: Adrian_Zoltan
  • Baltazár Színház

Az 1998-ban alakult színház az egyedüli hivatásos színtársulat Magyarországon, amely értelmi sérült színészekből áll. Az Aquincumban található játszóhelyük érdekessége, hogy mind az épületen belül, mind a kertben eredeti római kori leletekkel találkozhatnak a nézők. Szeptember 17-én a közönség elől elzárt részeket is megnyitják majd.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a PORT.hu felületén!

forrás: Színházak Éjszakája