Gábor, Karina, Ders

Fidelio Napi Zene – Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva: Szeretni bolondulásig

2016.09.09. 18:17

Programkereső

Latinovits Zoltán, a színészkirály 1931-ben ezen a napon született, tehát ma 85 éves lehetne, ha nem áldozta volna fel egész életét, idegrendszerét Thália oltárán. Azonban 44 évesen a József Attiláéhoz kísértetiesen hasonló halálnemet választott: a vonat elé ugrott.

Az általunk választott Szenes Iván – Fényes Szabolcs szerzemény az 1967-es Tanulmány a nőkről című vígjátékban hangzott el, melyet Keleti Márton rendezett. Latinovits Zoltán ekkor már javában együtt volt életének egyik legfontosabb szereplőjével, menedékével, Ruttkai Évával. Vele az Ilyen nagy a szerelem című darab egyik első próbáján ismerkedtek meg 1960-ban, 18:30-kor, mely időpontnak később nagy jelentősége lett. A találkozásra így emlékeztek vissza:

Latinovits: Köszönöm, hogy látszódhattam maga mellett.

Ruttkai erre: Maga nem látszódott, hanem élt. És ez a legtöbb.”

A színésznő akkor már férjnél volt, Gábor Miklóssal, a kor ünnepelt színészével, Latinovits érkezése azonban véget vetett a már amúgy is kihűlt házasságnak.

Nem sokkal később már Várkonyi Zoltán rendezésében, a Rómeó és Júliában játszották a fiatal szerelmeseket. Egy kevésbé termékeny debreceni időszak után Várkonyi Zoltán leszerződtette Latinovitsot a Vígszínházba, ahol kiteljesedhetett szerelme Ruttkai Évával. Ekkoriban alakult ki egy közös rituáléjuk, Latinovits Zoltán minden premier előtt üzenetet hagyott Ruttkai Évának, a lap sarkába pedig minden egyes alkalommal odaírta: 18:30, utalva első találkozásuk időpontjára. A két színész­óriás szerelme végzetes volt, ám együttélésük sosem volt felhőtlen. 

Fidelio Napi Zene

Rovatunkban minden nap más-más zeneművel várjuk Olvasóinkat a klasszikus zene, a jazz, a világzene és a népzene világából. Kapcsolódjon ki velünk és adja át magát a zene élvezetének!

További zenékért kattintson ide.