Zsuzsanna

Tudja, melyik színházunk működik egy régi fogadó helyén?

Színházaink II.

2016.09.15. 08:28

Programkereső

Harminc fővárosi teátrum vesz részt az idei Színházak Éjszakáján szeptember 17-én. Sorozatunkban érdekes adalékokat tudhat meg színházaink épületéről, alapításáról és arculatáról.
  • Vígszínház

1896-ban egy év alatt épült fel az impozáns Vígszínház, amely mögött az építés évében még mocsaras terület húzódott, ahol banditák, tolvajok és gyilkosok bujkáltak. A tervezőpáros az osztrák származású Fellner és a porosz Helmer volt. A színház a három játszóhelyén jelenleg esténként több mint 1700 nézőt fogad.

  • Pesti Magyar Színház

A színházat 1897-ben építették Láng Adolf tervei szerint az akkor még külvárosinak számító városrészben. Mai arculatát 1966-ban nyerte el, amikor Azbej Sándor tervei alapján átépítették. A régi színházat egészen a vasfüggönyig elbontották. A bejárat fölötti homlokzat Illés Gyula munkája, míg az előcsarnokban Barcsay Jenő mozaikképe fogadja a nézőket.

  • Kolibri Színház

Az 1992-ben alapított színház három játszóhelyen működik. A Kolibri Színház (Jókai tér 10.) családi színházi előadásoknak, mesejátékoknak, ifjúsági és csecsemőszínházi előadásoknak ad helyet, a Kolibri Fészek (Andrássy út 74.) a legkisebbeket várja 0-9 éves korig, míg a Kolibri Pincében (Andrássy út 77.) ifjúsági színházi előadások kaptak helyet.

  • Átrium Film-Színház

A budai teátrum a korábban Május 1. moziként ismert impozáns Bauhaus-épületben nyílt meg 2012-ben. Az egykori mozi funkció miatt nem rendelkezik a színházakhoz hasonló komoly hátsó traktussal, ezért kreatív helykihasználásra van szükség. Külön színfolt az art déco stílusú előtérben kialakított kávézó, amely késő estig várja a vendégeket.

Átrium Film-Színház
Átrium Film-Színház
Fotó: Besnyő Dániel
  • Madách Színház

Napjaink Madách Színháza 1961-ben költözött mai helyére. Az épület 1999-ben teljes felújításon esett át. A falakon futó különleges díszfestés Horesnyi Balázs díszlettervező munkája. A nézőtér mennyezetét Götz Béla, a színház vezető díszlettervezője által megálmodott freskó díszíti, amelyen a commedia dell'arte álarcos figurái szállnak a felhős égen át egy álomszínház felé.

  • Ódry Színpad

A Színiakadémia legendás tanáráról, Ódry Árpádról elnevezett színpad 1958-ban nyílt meg, s azóta is önálló színházként működik. A színész és színházrendező szakos hallgatók gyakorlóműhelye, ahol a nagyközönség és a szakmai nyilvánosság is először találkozhat velük. Az épületben zajlik az oktatás, és a kollégium is itt kapott helyet.

Ódry Színpad
Ódry Színpad
Fotó: SZFE
Mi mindenből lehet színház? A válaszért kattintson>>>
  • Turay Ida Színház

A Kálvária téren található épületben 2014-ben talált állandó játszóhelyre az addig vándorszínházként működő, az ezredfordulón alapított Turay Ida Színház. A 300 nézőt befogadni képes teátrumban, híven névadójuk hagyományos, szórakoztató színjátszási technikájához, gyakran állítanak színpadra olyan régi filmeket, amelyekben Turay Ida játszott.

  • Katona József Színház

Az 1982-ben megnyílt színház a 30. évfordulóra komoly felújításon esett át, amely után az előtérben kávézó, valamint könyv- és ajándékbolt kapott helyet. Az új kialakítás érdekessége az alagsorban található ruhatár, ahol a fából ácsolt öltözőszekrényben mi magunk helyezhetjük el kabátunkat. A lenti tér foglalkozások számára is kiválóan alkalmas.

Katona József Színház
Katona József Színház
Fotó: Adrian_Zoltan
  • Pinceszínház

A színháznak ma otthont adó épület 1875-ben épült, és eleinte fogadóként üzemelt, a Fogadó a Két kecskéhez nevet viselte. Az épület alatt található nagyméretű pince a II. világháborúban óvóhelyként funkcionált, később színházzá alakították. Az elmúlt évtizedekben sok színésznek indult innen a pályája.

  • Rózsavölgyi Szalon

Az épület fennállásának 100. évfordulóján, 2012-ben nyílt meg a földszinti üzlethelyiséghez tartozó félemeleten a Rózsavölgyi Szalon, amely napközben kávéházként, esténként kamaraszínházként működik. A Szervita téri templom harangjátéka különleges aláfestést ad a színházi vagy irodalmi esteknek, koncerteknek és könyvbemutatóknak.

Rózsavölgyi Szalon
Rózsavölgyi Szalon
Fotó: Adrián Zoltán, Fidelio
Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét a Színházak Éjszakájára egyszerűen, a PORT.hu felületén!

forrás: Színházak Éjszakája