Gábor, Karina, Ders

Elhunyt Edward Albee

2016.09.17. 10:41

Programkereső

Az ismert amerikai drámaírót 88 éves korában, New York-i otthonában érte a halál.

Edward Albee , akit Arthur Miller és Tennessee Williams mellett a modern amerikai drámairodalom egyik legkiemelkedőbb alakjaként tartottak számon, pénteken hunyt el egy rövid betegséget követően.  A New York Timesnak személyi asszisztense,  Jakob Holder erősítette meg a szomorú hírt.

Edward Franklin Albee 1928. március 21-én született Virginia államban. Két héttel később adoptálta az Albee család, gyerekkorát a New York állambeli Larchmontban töltötte.  Apja három színház tulajdonosa volt,  de Edward Franklin Albee nem jött ki örökbefogadó szüleivel, az iskolákból is rendszeresen eltanácsolták, és viszonylag fiatalon el is költözött otthonról.  Mielőtt befutott volna, New Yorkban számos fura munkát elvállalt, hogy eltartsa magát. Első darabját, az Állatkerti történeteket (The Zoo Story) 1959-ben mutatták be Berlinben, a Broadway-n pedig 1962-ben debütált a Nem félünk a farkastól (Who's Afraid of Virginia Woolf?) című darabbal. 

Albee műveit fanyar humor és komor témaválasztás jellemezte. Magyarországon több darabját is bemutatták, itthon a  Bessie Smith halála (The Death of Bessie Smith; 1960) tette ismertté, az abszolút világsikert pedig a Nem félünk a farkastól című dráma, és a belőle készült film hozta meg számára.

A melegségét nyíltan vállaló drámaíró háromszor kapott Pulitzer-díjat, 1999-ben bekerült az Amerikai Színházi Hírességek Csarnokába, 2005-ben életműdíjjal jutalmazták a Tony-gálán, de munkásságát számos egyéb díjjal is jutalmazták.