Csilla, Noémi

Tudja, melyik színházunk tetején áll világháborús bunker?

Színházaink III.

2016.09.17. 08:04

Programkereső

Harminc fővárosi teátrum vesz részt az idei Színházak Éjszakáján szeptember 17-én. Sorozatunk harmadik részében újabb tíz színház keletkezéséről tudhat meg érdekes adalékokat.
  • Budapest Bábszínház

Közép-Európa legnagyobb, Magyarország legrégebbi professzionális bábszínháza 1949 óta várja a közönséget. A színház előterében található a Koós Iván Galéria, ahol a Színházak Éjszakája idején Csak tiszta forrásból címmel tekinthetjük meg a magyar folklórral foglalkozó kiállítást A csillagszemű juhász-bemutatóhoz kapcsolódóan.

Budapest Bábszínház
Budapest Bábszínház
  • Radnóti Miklós Színház

A színház – akkori nevén Radnóti Miklós Színpad – 1976-ban kezdte meg működését jelenlegi helyén. Érdekesség, hogy a színpad közepén szokatlan módon egy oszlop található, amely tartópillér funkciót lát el: a színpad felett összetalálkozó két lakást tartja, éppen ezért nem lehet lebontatni, a díszletek megtervezésénél kreatív megoldásokra van szükség.

  • Budapesti Operettszínház

Az Operettszínház épülete a híres bécsi építészpáros, Fellner és Helmer tervei alapján épült 1894-ben. Az I. világháború kezdetéig orfeumként működött. Egykori díszes télikertje a legkiválóbb francia étteremnek adott helyet. A gyönyörű belső teret aranyozott stukkódíszítések, bársonyborítás és egy százéves csillár teszi igazán ünnepélyessé.

Budapesti Operettszínház
Budapesti Operettszínház
Fotó: Vajda Virág
  • Jurányi Inkubátorház

2012 őszén nyitotta meg kapuit a Jurányi Inkubátorház egy egykori középiskola mintegy 6500 négyzetméteres impozáns épületében. Jelenleg több mint ötven művészeti csoportnak, egyesületnek, társulatnak és civil szervezetnek ad otthont. A földszinti nagy színházterem a régi tornateremből került kialakításra.

  • Momentán Társulat

Az interaktív improvizációs színházat művelő csapat 2010-ben nyitotta meg az Ó utca 4. szám alatt saját színházát, az IMPRÓt. Szinte minden idősávban játszanak. Az ImpróJam című késő esti előadásban minden alkalommal váratlan helyzetek születnek. A korán kelők pedig a Nulladik órán vehetnek részt, amihez ajándék reggeli is jár.

Tudja, melyik színházunk működik egy régi fogadó helyén? A válaszért kattintson>>>

  • Bethlen Téri Színház

Az 1929-ben kabaréként indult színháznak helyt adó épület maga az élő történelem. Egykor a főváros egyik legnagyobb bérházának számított. Az épület tetejére a II. világháború alatt néhány férőhelyes betonbunkert építettek, ahonnan a környező városrészt tűz alatt tudták tartani. A bunker ma is megvan.

  • Thália Színház

A Nagymező utca 22-24. szám alatti épületben számtalan színház működött az elmúlt évszázadban. 1913-ban itt nyitott meg a Jardin d'Hiver (Télikert) elnevezésű lokál. Jelenleg a Thália Színháznak ad otthont, amely 2012-ben egyesült a mellette található Mikroszínpaddal.

Thália Színház
Thália Színház
  • Újszínház

1909-ben nyitotta meg kapuját a mai színház elődjeként működött Parisiana mulató, amelyet csak 1921-ben alakítottak át színházzá. Az épület díszítése figyelemre méltó, ne szalasszuk el megcsodálni az aranyozott fotocellákat tartó szeráfokat, valamint a sötétkék golyókat tartó ajtónülő majmokat sem!

Mi mindenből lehet még színház? A válaszért kattintson>>>

  • Vidám Színpad

A belvárosból néhány éve elköltözött Vidám Színpad jelenleg Óbudán, az EuroCenterben várja a kacagni vágyó közönséget egy 460 fő befogadására alkalmas színházteremben. A rendszeresen új bemutatóval jelentkező társulat tagjai közül akik túlélték az elmúlt időszak megpróbáltatásait, állítják, fél szavakból is megértik egymást.

  • Szkéné Színház

A Műegyetem II. emeletén (a második világháború során súlyos károkat szenvedő díszterem leválasztott felső részén) található színház az 1970-es átépítést követően a legmodernebb stúdiószínháznak számított. Vizsgaidőszakban előszeretettel választják a hallgatók a színházhoz vezető tágas folyosón sorakozó padokat a készüléshez.

Szkéné Színház
Szkéné Színház
Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét a Színházak Éjszakájára egyszerűen, a PORT.hu felületén!

forrás: Színházak Éjszakája