Gerzson

Dráma van!

2016.09.21. 13:12

Programkereső

Mégpedig a magyar dráma napja, amelyet 1984 óta ünnepelnek meg a színházak országszerte és a határon túl is különleges programokkal.

A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-ei ősbemutatójára emlékezve tartják meg ezen a napon.

Díjátadók

Több díjátadó ünnepséget is tartanak a mai napon. A Színházi Kritikusok Céhe az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját adja át este a Budapest Bábszínházban. Az életműdíjat az idén Székely Gábor rendező veheti át.

Esterházy Péter
Esterházy Péter
Fotó: SzoFi

A Bajor Gizi Színészmúzeumban délután adják át a Szép Ernő-díjakat, amelynek életműdíját Esterházy Péternek ítélték oda a Daisytől a Mercedes Benz című művéig ívelő drámaírói munkásságáért. Esterházy Péter Mercedes Benz című műve a Színházi Dramaturgok Céhének díját is megkapta, a történelmi revüt a magyar dráma napja alkalmából a Vígszínház tűzte műsorra: szeptember 25-én felolvasószínházi formában játsszák a Pesti Színházban. Esterházy mellett díjat kap Mikó Csaba eddigi drámaírói munkásságáért, különös tekintettel az Apátlanok című művére. Szép Ernő-különdíjban részesül Fekete Ádám dramaturg eredeti színházi látásmódjáért és újhangú drámai szövegeiért.

Nyílt nap a Nemzetiben

A Nemzeti Színház szeptember 24-én, szombaton nyílt napot tart, a változatos programok között szerepel az esti Csongor és Tünde-előadás, amely ingyenesen tekinthető meg. Felolvasószínházi bemutatót is tartanak: Kiss Csaba Főnyeremény című darabját a szerző rendezi. A Tóth Ilonka című előadás közelgő bemutatójához kapcsolódva a darab írójával, Szilágyi Andorral és az előadás alkotóival találkozhat a közönség.

Nemzeti Színház
Nemzeti Színház
Fotó: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház

Határon túli események

A kolozsvári, a marosvásárhelyi és a csíkszeredai színház is megünnepli a magyar dráma napját. Marosvásárhelyen a tíz éve elhunyt Sütő András íróra emlékeznek, felolvasószínházi előadáson mutatják be A szúzai menyegző című drámáját Sebestyén Aba rendezésében. A Kolozsvári Állami Magyar Színház egyéjszakás drámaírói műhelyt tart, és az éjszaka született írásokat másnap délután felolvassák a színház színészei. Csíkszeredán a Szemenszedett igazság című bűnügyi komédiát játsszák.

A székelyudvarhelyi 8. dráMA kortárs színházi találkozón szeptember 21-én Székely Csaba Bányavakság című művét mutatja be a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely és az Andrei Muresanu Színház.