György

„Haladni fogok a korral”

2016.09.23. 10:08

Programkereső

A tavaly Junior Prima Díjjal kitüntetett fotográfus, Dömölky Dániel úgy tartja, a fotózás részben megtanulható, sok olyan ismeret van ugyanis, ami hozzásegíthet ahhoz, hogy valakiből jó fotós váljon. A folyamatos tudásbeli és technikai fejlődés viszont elengedhetetlen.

2009-ben diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem építész szakán, ám a fotózás már jóval korábban rátalált. „Az ezredfordulón apám polcáról vettem le első kisfilmes gépem, és rögtön fotózni kezdtem” – meséli a fiatal alkotó, aki azóta komoly eszközparkot épített ki, ami a munkája szempontjából kiemelkedő fontossággal bír. „A folyamatos, minőségi eszközfejlesztés elengedhetetlen ahhoz, hogy magas színvonalon alkothassak, ehhez pedig nagy segítséget jelent az FHB Bank felajánlásával a Junior Prima Díj mellé kapott pénzjutalom.”

Dömölky Dániel
Dömölky Dániel
Fotó: Takács Csilla / FHB Bank

Több fővárosi színház hivatalos fotósaként nemcsak az előadásokat örökíti meg, de részt vesz a társulatok évad eleji fotózásain is. „Idén teljesen új megközelítéssel kezdtünk neki a Vígszínház társulati portrésorozatának – meséli –, és azt gondolom vagány lett a végeredmény. Sikerült megmutatni a színészek egy izgalmas oldalát, a képek valóban róluk szólnak. Hasonlóan jó munka volt a Katona évados fotózása, ahol külön érdekesség, hogy a tematikailag elvárt instagramos hangulathoz passzoló fotókat az iphone-ommal készítettem.”

Jelenleg Simkó Beatrixszal és Grecsó Zoltánnál közösen dolgozik egy táncelőadáson #Orfeusz#Eurüdikécímmel, amelynek október 22-én lesz a bemutatója a Vígszínház Házi Színpadán. „Az előadáshoz kitaláltam egy előzmény kisfilmet, amit nyáron forgattam a két alkotóval és egy izgalmas '60-as évek hommage film kerekedett ki belőle.” Az előadás látványvilágát is Dániel készítette, ami nem az első ilyen típusú munkája, hisz édesapja, Dömölky János utolsó rendezéséhez a Fizikusok című előadáshoz, illetve a Radiobalett Elhanyagolt férfiszépségek című produkciójához is tervezett már díszletet. „Lényegesnek tartom, hogy sok fajta kihívással megbirkózzak, még ha az épp nem a szó szoros értelemben vett fotózás is.”

Gergye Krisztián koreográfus-táncművésszel már eddig is több projektben dolgoztak együtt, idén ősszel pedig két új bemutatóban folytatják a közös munkát. Szeptember 23-án kerül bemutatásra a Lautrec táncolni fog című előadás a Müpában, ami Toulouse-Lautrec festőien groteszk világát idézi meg. A produkcióhoz Dániel készített szintén groteszk portrésorozatot a művészekről. Ezt követően október 18-án, a CAFe Budapest részeként mutatják be az Egy ünnepi színjáték - ...'56-'16 című előadást, amely egy az 1956-os események 60. évfordulójára készülő összművészeti produkció, ami a forradalmi időszak hangulatát idézi meg. „Krisztián szeretné, hogy az előadásban aktívan részt vegyek mint »riportfotós«, dokumentálni fogom a színpadon zajló eseményeket, jelmezben a színpadon” – teszi hozzá.

A jövőre nézve számos tervvel készül, legaktuálisabb szándékát így fogalmazza meg: „Jó lenne, ha sikerülne a színház és épületfotózást a világ több pontján is kipróbálni, és így összeköthetném a számomra oly' fontos utazást a munkámmal” – meséli elképzeléseit, de még messzebbre is tekint: „Nem tudom, mi lesz húsz év múlva, de nem szeretnék olyanná válni, aki ül a régi gépét szorongatva, és nem képes befogadni az újat. Biztos, hogy haladni fogok a korral, és a lehetőségeimhez mérten igyekszem élni az innovációkkal, ha azok valóban előre visznek utamon.”