Emőke

Boldog születésnapot, Pásztor Erzsi!

2016.09.24. 07:57

Programkereső

Pásztor Erzsi, mindenki Janka nénije ma ünnepli nyolcvanadik születésnapját. A mindig mosolygós színésznő szinte az egész országban fellépett már, rengeteg színházban játszott. Azt mondja, addig él, amíg játszik. Boldog születésnapot kívánunk neki!

Pásztor Erzsi Budapesten született, 1959-ben végzett a Színművészetin, majd Debrecenbe, a Csokonai Színházba szerződött. 1961–1964 között a budapesti Petőfi Színházban játszott, de fellépett a szolnoki Szigligeti Színházban is, és 1965 és 1978 között a Pécsi Nemzeti Színház társulatának tagja volt. Utána jött a Mafilm társaság, a budapesti Madách Színház, a Soproni Petőfi Színház és a Turay Ida Színház.

Pásztor Erzsi - Olympia
Pásztor Erzsi - Olympia
Fotó: Puskel Zsolt

Emblematikus szerepei közé tartozik Örkény Macskajátékából Orbánné, melyet három különböző rendezésben alakított; Pécsett, majd az IBS színpadán, végül pedig Sopronban. 2015-ös interjúnkban így beszélt a szerepről:

Érett bennem a figura, új színek jöttek hozzá az évtizedek alatt, a különböző partnerekre másképp reagáltam. Ám a szerepformálásom alapja mindvégig ugyanaz maradt, hiszen önmagamból építkeztem. Talán a külsőm változott a legtöbbet az idők folyamán. Pécsett még vékony voltam, darázsderékkal, és arról beszéltem, fájnak a lábaim. Miközben a valóságban pont az volt a legformásabb testrészem akkor. (Nevet)

Élete egyik másik fontos szerepe volt a  Koldusopera  Peacocknéja, amely végigkísérte életét.

Eljátszottam a főiskolán Peacocknét, aztán leszerződtem Debrecenbe, ahol Kocsma Jenny-t alakítottam – öt percig, mert a színésznő, aki Peacockné lett volna, visszamondta a szerepét, így aztán én ugrottam be helyette. Amikor Pécsre szerződtem, ott ugyancsak Peacockné lettem, és azt mondtam, hogy most már csak akkor vállalom el újra, ha a saját lányom lesz Polly. De szerencsére a kislányomnak nem jutott eszébe erre a pályára lépni.

6D8AB707-B25A-4E4B-8C7F-378475EC7ABC

Színpadon és képernyőn

Más-más színészgeneráció tagjai, rohanós életmódjuk viszont közös vonás, amit a beszélgetés idejére sikerült felfüggeszteni. Pásztor Erzsivel és Józan Lászlóval készítettünk páros interjút.

Olvasson tovább>>>

A Szomszédok Janka nénijeként jutott el valószínűleg a legtöbb emberhez, ez volt a legemlékezetesebb szerepe a köztudatban.

Örülök neki, hogy ennyi év után még mindig benne van a nézők fejében, miközben az enyém csak egy mellékszerep volt a tévésorozatban.

...én Jankát alakítottam, aki a legellenszenvesebb figura volt a sorozatban, ivott, csalt, hazudott, lopott, és mégis annyian szeretik, hogy az nem igaz!

A nézőkben bizonyára szintén élénken él a  Csengetett, Mylord  című nagy sikerű angol sorozat, amelyben Mrs. Liptont szinkronizálta.

Pásztor Erzsi a Beszélő fejek c. előadásban
Pásztor Erzsi a Beszélő fejek c. előadásban
Fotó: Veréb Simon

Jelenleg a Játékszínben a Nyolc nő  és a Vidám kísértet című darabokban találkozhatunk vele, a Karinthy Színházban pedig az Olympia és a Gőzben című előadásokban játszik. 

Nem vagyok éjszakai ember. Amikor előadásom van, bent vagyok, de lassan már ott tartok, mint Bessenyei Ferenc, aki azt mondta, akár játszik, akár nem, ő nyolckor alszik. Két évvel ezelőtt, ha valaki azt mondta volna nekem, hogy én délután aludni fogok, kiröhögtem volna. És egyszer csak azon kaptam magam, hogy ott van a könyv rajtam én pedig elaludtam. Persze az én koromban ez nagyon megterhelő munka, de azt szoktam mondani, addig élek, amíg játszom.

Kiállítással köszöntik

Kiállítással köszöntik Pásztor Erzsi életmű-kiállítását nyitják meg születésének 80. évfordulóján szeptember 25-én a mohorai Tolnay Klári Emlékházban. A kiállításon nyolcvan kinagyított fotó idézi fel a Kossuth-, Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő hatvan évi munkásságát. Kiállítják Pásztor Erzsi kitüntetéseit, személyes tárgyait, szemüvegét, óráját, leveleit, valamint az Örkény, a Madách és a Turay Ida Színház által kölcsönzött színpadi kosztümjeit.

A kiállítás október 30-ig látható a Nógrád megyei Mohorán.