Hella

„Élvezem a szabadságot”

2016.09.25. 09:46

Programkereső

Trokán Nóra az elmúlt időszakban több fontos szakmai elismerésben részesült: 2015-ben az FHB Bank támogatásával tehetségét Junior Prima Díjjal ismerték el, a POSZT-on pedig alakításáért elhozta a legjobb női főszereplőnek járó díjat.

A jelenleg szabadúszóként dolgozó színésznővel több színházban is találkozhat a közönség. Játszik az Átriumban a Fehér Balázs Benő által jegyzett Sirály című előadásban, ahol Nyinát alakítja, fellép a Nemzeti Színház Brand és Galilei élete című előadásaiban, amelyeket Zsótér Sándor rendezett, továbbá szerepel korábbi anyaszínházában, a kecskeméti Katona József Színházban is. „Élvezem a szabadúszással járó szabadságot, sok új emberrel dolgozhatok együtt. Mindig az a fontos, hogy csapatban alkothassak, ahol közös a cél és mindenki hisz abban, amit csinál” – vallja.

Trokán Nóra
Trokán Nóra
Fotó: Takács Csilla / FHB Bank

Trokán Nóra színészcsaládban nőtt fel, édesanyja Papadimitriu Athina színésznő, édesapja Trokán Péter színművész. Nővéréhez, a szintén színésznő Trokán Annához hasonlóan hamar kialakult benne a színház iránti vonzódás. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2009-ben végzett Marton László, Forgács Péter és Hegedűs D. Géza osztályában. Fontos mesterei között említi még Zsótér Sándort, akivel hamarosan újra együtt dolgoznak majd: Kecskeméten a Hedda Gablerben, a budapesti Nemzeti Színházban pedig Euripidész Hippolütoszában.

Az elmúlt hónapok folyamatos elfoglaltsággal jártak a fiatal színésznő számára. „Még a nyaramat is végigdolgoztam, úgyhogy azt érzem, rám férne egy kis pihenés, de erre most biztosan nem lesz időm. Mégsem panaszkodom, élvezem, hogy jó előadásokban léphetek színpadra” – teszi hozzá. Az említett nyári munka ifj. Vidnyánszky Attila gyulai III. Richárd-rendezése volt, amelyhez Vecsei Miklós készített vadonatúj fordítást. Ezt megelőzően a kecskeméti Macska a forró bádogtetőn című előadásban kapott fontos szerepet Zsótér Sándortól. Magával ragadó alakításáért az idei Pécsi Országos Színházi Találkozón elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó díjat.

Trokán Nóra a Junior Prima Díj átvételekor
Trokán Nóra a Junior Prima Díj átvételekor
Fotó: Halász Nóra

Legközelebbi premierje ismét Kecskeméthez kötődik: Shakespeare klasszikusában, a Vízkeresztben Violaként lép majd színpadra. Az előadást Mohácsi János rendezi. Bár sok fontos szerep és igazán jó színészi lehetőség talált már rá, Trokán Nóra régi vágya, hogy egyszer együtt játszhasson a szüleivel, vagy a testvérével. „Eleinte biztos nehéz lenne feloldódnom, de nagyon kíváncsi vagyok rá, milyen lenne megtapasztalni velük a közös játékot.”