Sándor, Ede

Tíz fiatal tehetség vehetett át Junior Prima Díjat

2016.09.28. 15:14

Programkereső

Újabb tehetségekkel gyarapodott a Junior Prima Díjasok családja, miután szeptember 28-án tíz fiatal művészt díjaztak színház- és filmművészet kategóriában.

A harminc év alatti kiválóságokat elismerő Junior Prima Díjat idén nyolcadik alkalommal adták át. Az FHB Bank támogatásával adományozott díjban 2016-ban az alábbi művészek részesültek:

  • Benkó Bence és Fábián Péter (rendezők, társulatvezetők)
  • Boross Martin (rendező)
  • Eke Angéla (színművész)
  • Fehér Tibor (színművész)
  • Lábodi Ádám (színművész)
  • Szilágyi Csenge (színművész)
  • Vecsei Miklós (színművész, fordító) és ifj. Vidnyánszky Attila (színművész, rendező)
  • Wunderlich József (színművész)

Az FHB Bank 2010-ben csatlakozott a Prima Primissima Alapítványhoz, azzal a céllal, hogy a színház- és filmművészet kategóriában felkutassa és jutalmazza az ifjú tehetségeket. A kiemelkedő teljesítményt nyújtó, harminc évesnél nem idősebb jelölteket a hazai színházi és filmes élet meghatározó képviselői ajánlották, ezáltal a jelölés már önmagában is fontos szakmai elismerésnek számít.

Prima Junior 2015 HN (1)
Fotó: Halász Nóra

Az egyénileg 2 millió forinttal, alkotópárosként pedig fejenként 1,5 millió forinttal járó elismerések odaítéléséről idén is hatfős grémium döntött. A zsűriben helyet foglalt Bálint András színművész-rendező, Balogh Gabriella, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának tagja, Eszenyi Eniszínművész-rendező, a Vígszínház igazgatója, Káel Csaba rendező, a Müpa vezérigazgatója, Molnár Piroska, a Nemzet Színésze és Orlai Tibor színházi producer. A díjakat a Budapest Music Centerben megtartott gálaünnepségen adták át.

„A legfeljebb 30 éves jelöltek hazánk több mint 30 legelismertebb színpadán tűntek fel eddigi, most értékelt pályafutásuk során. A Junior Prima-jelöltek között természetesen idén sem kizárólag színészek szerepeltek, hanem a szélesebb színpadi és filmes szakma képviselői, hiszen színházalapítót, táncművészt, koreográfust, látványtervezőt, dramaturgot, rendezőt, balettművészt, első filmes rendezőt, sőt a világ legfiatalabb cirkuszigazgatóját is a soraikban üdvözölhetjük” – emelte ki köszöntőjében Köbli Gyula, az FHB Nyrt. vezérigazgatója, hozzátéve: „Az FHB a család bankjaként értéket közvetít, és az elmúlt évek teljesítményeit követve bebizonyosodott, hogy a Junior Primák pályájának építéséhez, további egyengetéséhez nyújtott támogatásunkra legalább akkora szükség van, mint a díjjal járó jelentős szakmai elismerésre, a senioroktól érkező visszajelzésekre.”

Tekintse meg az eseményről készült galériánkat:

A 2016-ban díjazott tíz fiatal tehetséggel a Junior Prima család létszáma színház és filmművészet kategóriában 73 főre gyarapodott. A következő napokban a Fidelión részletesen is bemutatjuk a díjazottakat.