Zsuzsanna

Milliomos bankárként lép színpadra Aföldi Róbert

2016.10.01. 15:50

Programkereső

Molnár Ferenc Egy, kettő, három című vígjátéka november 4-én debütál az Átrium Film-Színházban Znamenák István rendezésében. A főszerepekben a Nemzeti Színház egykori vezetője és Szatory Dávid látható majd.

A történet

Norrison bankigazgatónak egyetlen órája van arra, hogy egy üzleti szempontból fontos befektetője gondjaira bízott lányának újdonsült – és meglepetésként előálló –, az anyós és após számára vélhetően teljesen elfogadhatatlan férjből elegáns, ígéretes karrierű, vagyonos, kifogástalan vőt csináljon.

Világsiker

Molnár Ferenc 1929-es vígjátéka elképesztő iramú, szellemes, kacagtató vígjáték és az emberi természetet kiválóan ismerő, a társadalmi konvenciók színét és fonákját bemutató, mély és elgondolkodtató darab egyben, amely nemcsak Magyarországon aratott kirobbanó sikert többször is (ősbemutatóján Góth Sándor, később többek között Horváth Tivadar, Márkus László, Gálvölgyi János és Kern András játszotta emlékezetesen Norrison szerepét), hanem Európában és az Egyesült Államokban is. Billy Wilder 1961-ben nagyjátékfilmet forgatott a darab alapján, 2013-ban Németországban kortárs operává dolgozták át a művet.

Interjú Szatory Dáviddal

Míg a bankárt Alföldi Róbert, addig  Antalt, az átalakítás tárgyát képező vő szerepét Szatory Dávid játssza az előadásban.

"Antalnak nagyon egyszerű és őszinte álláspontja van: úgy szereti önmagát, ahogy van. Önmagával elégedett, önazonos ember, aki rendkívül büszke a munkájára, és megbecsül mindent fillért, amit keres. Határozott véleménye van a gazdagokról, lenézi őket egészen addig, amíg Norrison a „jó” ügy érdekében pénzes fiút nem farag belőle" - nyilatkozta a karakterről a fiatal színész.  

"Antal egy darabig áldozatként tekint magára. Azzal vigasztalja magát, hogy az álgazdag maszkot a szeretett nőért kénytelen hordani. Ha neki kellene kifizetnie a cipőt, amelyet Norissonék felhúznak a lábára, az például kétéves fizetésébe kerülne. Egy számára teljesen idegen és taszító világba csöppen, meglehetősen nagy értékrend- és felfogásbeli változáson megy át, meggyőződésében ingatják meg. Épp emiatt kihívás ez a szerep" - tette hozzá Szatory Dávid,  aki szerint "azért is zseniális ez a darab, mert bebizonyítja, hogy semmi sem csak fekete vagy fehér".

Arról nem is beszélve, hogy a történet ma is megállja a helyét: "Emberek közti konfliktusokról, feszültségről, társadalmi és világnézeti különbségekről szól, vagyis olyan témákat feszeget, melyek mindig is léteztek, mióta világ a világ. Molnár Ferenc e darabja a Shakespeare-művekhez hasonlóan örökérvényű. Nem célunk aktuálpolitizálni, és szerintem nem is kell ebbe a darabba beletenni semmi mait ahhoz, hogy az ember a helyén tudja érezni" - mondta Szatory, aki azt is elárulta, a jelmezek és a díszletek is korsemlegesek.