Eleonóra

Az első fekete Hamletet és "Fehér Gandalfot" is díjazták

2016.10.11. 09:45

Programkereső

Paapa Essiedu, a Royal Shakespeare Company első fekete bőrű Hamletje kapta a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést a Londonon kívüli színházi produkciókat díjazó UK Theatre Awards gálán.

A 26 éves Essiedu "hatalmas megtiszteltetésnek" nevezte az elismerést, és hozzátette "egyszerre lényeges és lényegtelen" a tény, hogy ő a Royal Shakespeare Company első fekete bőrű Hamletje - írta a BBC News.

Jelentős dolog, mivel nemzeti szervezetként az RSC-nek az ország minden lakóját képviselnie kell vallási- és politikai nézetre, bőrszínre, szexuális hovatartozásra és minden egyébre való tekintet nélkül

- fogalmazott a színész.

"Mindezt figyelembe véve várható volt, hogy előbb vagy utóbb valami ilyesmi történik. Ugyanakkor azt gondolom, fontos, hogy ez épp most következett be, és rendkívül büszkék vagyunk arra, amit létrehoztunk" - tette hozzá Essiedu.

Sir Ian McKellen a brit színházi élethez való hozzájárulásáért vehetett át elismerést vasárnap a londoni Guildhallban megrendezett ceremónián, amelyen Vanessa Redgrave ugyancsak eddigi munkássága elismeréseként kapta meg a Gielgud-díjat.

Károly herceg Hamlet bőrébe bújt

A brit trónörökös a Shakespeare halálának 400. évfordulója alkalmából rendezett eseményen lépett színpadra április 23-án Stratford-upon-Avonban olyan nagyságok mellett, mint Judi Dench, Benedict Cumberbatch és Ian McKellen.

A legjobb musical mezőnyében a Flowers For Mrs Harris és a Show Boat című darabok diadalmaskodtak. Mindkettőt Daniel Evans rendezte a sheffield-i Crucible Theatre számára.

A legjobb új darabnak járó elismerést Charlene James Cuttin' It című drámája kapta, amely a Nagy-Britanniában élő kamaszlányok genitális csonkításáról szól.