Orbán

Az imádott Halász Judit a brit uralkodó bőrébe bújik

2016.10.12. 10:28

Programkereső

Igazi sikerdarabot, a II. Erzsébetről szóló Audienciát mutatják be október 14-én a Pesti Színházban, Valló Péter rendezésében.

Több dolog miatt is érdekes lehet

A darab nem hiába fut sikeresen a Broadway és a West End színpadain, ugyanis az Audiencia nemcsak szórakoztató előadásnak tűnik, de nagyon aktuális is, hiszen Anglia és az európai kontinens kapcsolata ma is központi téma, II. Erzsébetre pedig szinte mindenki kíváncsi

Az előadás révén betekintést kapunk a  a huszadik század és korunk egyik legjelentősebb uralkodónőjének munkával eltöltött hétköznapjairól, a kormányzás nehézségeibe, és rálátást kapunk arra is, hogy milyen lehet valójában a világ egyik legismertebb nője és megismerhetjük miniszterelnökeit is: Winston Churchillt, Margaret Thatchert, John Majort vagy éppen David Cameront. 

 Halász Judit számára is fontos szerep

Hiszen a királynő megformálása egyben ötven éves karrierjének újabb fontos állomását jelenti a Vígszínház színésznőjének. Halász Judit szerint II. Erzsébet hétköznapian viselkedik azokkal, akikkel személyes kapcsolatba kerül.  És hozzáteszi, tévedés azt hinni, hogy ez a hivatás könnyű.

Bár ott a gazdagság, a fény, a pompa, a kiszolgáltság, azért ebben nagyon sok kiszolgáltatottság is van, hiszen hite szerint minden napjának minden percét a brit nép szolgálatának szeretné szentelni

- mondja a színésznő, aki előtt már Helen Mirren is eljátszotta a brit uralkodó szerepét.

Természetesen az is kiderül Erzsébetről, hogy miként viselkedett a minisztereivel. Tévedés, ha azt gondoljuk, hogy mindenkivel ugyanúgy, és azt is elárulhatjuk szpojler nélkül, hogy még kedvence is volt neki. Bár gyerekkora óta szigorú szabályrendszer szerint viselkedik és éli mindennapjait, egyes szituációkban azért láttatni engedi, hogy a diplomatikus válaszok és a kimért mozdulatok mögött, milyen is az igazi Erzsébet. Ez az Erzsébet néha arra vágyik, hogy hétköznapi feleségként éljen egy vidéki házban, távol a kormányzás felelősségétől, a feszes napirendektől és a szigorú szabályoktól. 

Halász Judit számára például alapos felkészülést igényelt, hiszen egy királynő megformálásakor egyáltalán nem mindegy, hogy az őt alakító színésznő hogyan tartja a lábát, vagy fogja a teáscsészét. Hogy minden mozdulat a helyén legyen Görög Ibolya protokoll szakértő  felelt, aki tanácsaival, észrevételeivel látta el a színészeket.

Az előadás jelmeztervezője, Pusztai Juditnak is fel volt adva a lecke, hiszen hitelesen vissza kellett adni a magazinokból, történelmi fotókból megismert  királyi palota hangulatát és a királynő öltözködési stílusát.

A hétköznapokon használt kosztümjei világosak és pasztellek, a szivárvány minden színében, de mindenhez fekete cipőt és fekete táskát hord, amit akkor sem ereszt, amikor a palotában közlekedik

– mondja az uralkodóról Halász Judit.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a PORT.hu felületén!